Seks van A tot Z

A

()

Aanraken

Als Je iemand leuk vindt, kan elkaar aanraken heel prettig zijn. Het kan je een fijn gevoel van verbondenheid geven. Bijvoorbeeld door elkaars hand vast te houden. Of door elkaar te omhelzen. Er zijn ook plekjes op je lichaam die extra gevoelig zijn voor aanraken en strelen. Dat noem je erogene zones. Bijvoorbeeld de penis of vagina. Maar ook je mond. En soms ook je oorlelletje.

Aantrekkingskracht

Als je elkaar aantrekkelijk vindt. Je wilt dan graag bij elkaar zijn en vaak ook zoenen en vrijen. Sommige mensen noemen het ook 'chemie'.

Aars

Een ander woord voor aars is 'anus' of 'kont'. De anus zit aan de achterkant van je lichaam tussen je billen. De anus is de uitgang van het darmkanaal, ook wel poepgaatje genoemd. Voor veel mensen is de anus een erg gevoelig plekje en prettig om bij het seksspel te betrekken. Bijvoorbeeld door vingeren, likken of neuken.

Abortus

Met een abortus beëindig je een onbedoelde zwangerschap.
 • Als je nog maar een paar weken zwanger bent, wordt dat gedaan door middel van een zuigcurettage of door de abortuspil.
 • Als je zwangerschap verder gevorderd is dan 12 weken, wordt de ingreep ingewikkelder.
Neem zo snel mogelijk contact op met een abortuskliniek als je besluit om een abortus te laten doen. Een abortus is gratis voor alle vrouwen die in Nederland wonen.

Abortuskliniek

Dit zijn de klinieken waar vrouwen terecht kunnen voor een abortus. Er zijn 15 klinieken verspreid over heel Nederland. Een deel is aangesloten bij StiSAN, een ander deel werkt samen onder de naam CASA. Soms kun je er ook terecht voor andere vragen, bijvoorbeeld over seksuele gezondheid, anticonceptie of de morning-afterpil.

Afscheiding

Veel meisjes hebben afscheiding. Het gaat om witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Dit begint voor het eerst in de puberteit, meestal vlak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig. Afscheiding is heel normaal als het niet jeukt, stinkt of een ongewone kleur heeft. Andere woorden voor deze normale afscheiding zijn witte vloed of leukorrhea. Tips:
 • Doe elke dag schoon katoenen ondergoed aan,
 • was je vagina alleen met lauw water, geen zeep. 
Is je afscheiding anders dan normaal? Heb je jeuk of pijn? Ga naar de dokter. Dit kan duiden op een soa, een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.

Aftrekken

Bij aftrekken pak je de penis vast en beweeg je de voorhuid over de eikel. Of - als een jongen besneden is - beweeg je je hand over de eikel naar beneden en weer terug. Aftrekken geeft een opwindend gevoel waardoor een jongen kan klaarkomen. Een jongen kan zichzelf aftrekken (zelfbevrediging of masturberen) of door iemand anders worden afgetrokken. Een ander woord voor aftrekken is 'rukken'.

Aids

Aids is de afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Dit wil zeggen dat het gaat om een verworven aandoening waardoor je afweersysteem niet goed meer werkt. Aids wordt veroorzaak door een virus: hiv.
 • Hiv breekt het afweersysteem af. Je wordt dan vatbaar voor verschillende, vaak ernstige, andere ziektes, die je met een gezonde afweer nooit had kunnen krijgen.
 • Ook loop je risico op sommige vormen van kanker.
 • Zonder behandeling kun je aan de gevolgen van aids overlijden.
Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je hebt aids als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je echt ook ziek bent geworden. Gemiddeld duurt dat acht tot tien jaar, maar soms gaat het sneller en soms ook veel langzamer. Een hiv-infectie en aids kunnen niet genezen. Behandeling is wel mogelijk. Er zijn medicijnen die vermenigvuldiging van hiv onderdrukken waardoor het afweersysteem toch goed kan blijven werken.

Amenorroe

Amenorroe betekent dat een vrouw niet menstrueert. Dit is heel normaal voor jonge meisjes, voor zwangere vrouwen en voor vrouwen in de menopauze. De eerste menstruatie vindt meestal plaats tussen 10 en 16 jaar. Blijft het langer uit, is het verstandig om een arts te raadplegen. Voor jonge meisjes is het trouwens normaal als je menstruatiecyclus nog niet regelmatig is. Dan kan het best gebeuren dat je menstruatie soms één of meerdere maanden overslaat. Ook stress, streng lijnen en fanatiek sporten kunnen soms tot gevolg hebben dat je menstruatie uitblijft.

Anale seks

Voor veel mensen is de anus een erg gevoelig plekje en prettig om bij het seksspel te betrekken. Bijvoorbeeld door vingeren, likken of neuken. Gebruik bij anale seks extra veel glijmiddel. De anus is een sterk doorbloed gebied met kwetsbaar slijmvlies. Hierdoor kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan. Bij anale seks loop je meer risico op infectie met hiv of met andere soa's. Vrij dus veilig met condoom. Soms is anale seks pijnlijk als je er geen ervaring mee hebt. Vaak verdwijnt de pijn als je je beter kunt ontspannen tijdens het vrijen.

Anilingus

Een ander woord voor anilingus is kontlikken. Ook wordt vaak het Engelse woord 'rimmen' gebruikt. De anus is een erg gevoelig plekje waar veel zenuwuiteinden samen komen. Veel mensen vinden het lekker als bij seks ook de anus geprikkeld en gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld met je tong.

Anorgasmie

Anorgasmie betekent dat het iemand niet lukt om een orgasme te krijgen bij de seks of het masturberen. Zeker als je nog weinig ervaring hebt met seks, is dat helemaal niet raar. Als je het lastig vindt om een orgasme te bereiken, zijn dit de dingen waar je op kunt letten:
 • Ontdek waar je opgewonden van raakt en wat je lekker vindt.
 • 'Oefen' met fantaseren en masturberen.
 • Geef niet te snel op. Het kan soms lijken dat het opgewonden gevoel niet meer toe neemt, maar als je doorgaat met bijvoorbeeld vingeren, lukt het vast om een orgasme te bereiken.
 • Meiden kunnen bijvoorbeeld ook eens een vibrator proberen.
Als jij weet wat je prettig vindt, kun je dat ook weer goed aan een partner uitleggen.

Anticonceptie

Anticonceptie is het tegengaan ('anti') van de bevruchting ('conceptie'). Met anticonceptie zorg je dat een meisje niet zwanger wordt. Er zijn verschillende middelen en methoden om bevruchting te voorkomen. De betrouwbaarheid kan enorm verschillen. De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel, maar er zijn ook andere anticonceptiemiddelen, zoals:
 • het hormoonspiraaltje,
 • het koperspiraaltje,
 • anticonceptiering (NuvaRing),
 • anticonceptiestaafje (Implanon),
 • anticonceptiepleister,
 • het condoom (beschermt ook tegen soa).
Er zijn ook methodes als terugtrekken voor het klaarkomen (niet zo betrouwbaar) of alleen vrijen op dagen dat de vrouw niet in de vruchtbare periode zit (ook niet zo betrouwbaar).

Anticonceptiemethoden

Anticonceptie is het tegengaan ('anti') van de bevruchting ('conceptie'). Anticonceptiemethoden zorgen ervoor dat een meisje niet zwanger wordt. Er zijn verschillende methoden:
 • Betrouwbare anticonceptiemiddelen, zoals de pil en het condoom.
 • Andere betrouwbare voorbehoedmiddelen, zoals het spiraaltje.
 • Onbetrouwbare methodes, zoals 'voor het zingen de kerk uit' en 'periodieke onthouding'.
 • Definitieve methoden: sterilisatie. Deze ingreep wordt door een chirurg gedaan. Je kunt daarna geen kinderen meer krijgen. Het is logisch dat de mensen die hiervoor kiezen, meestal ouder zijn.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is door vrouwen het meest gebruikte voorbehoedmiddel. Vaak wordt de anticonceptiepil ook gewoon 'de pil' genoemd. Anticonceptiepleister De pil bevat dezelfde soort hormonen als die door het lichaam van een vrouw worden geproduceerd, maar ze hebben een andere uitwerking. Dat gaat zo:
 • Normaal krijgen de eierstokken uit de hersenen het signaal om hormonen te maken en een eicel te laten rijpen. Door de hormonen in de pil (oestrogeen en progestageen) wordt dat signaal verzwakt. Er treedt geen ovulatie op, de eisprong wordt onderdrukt en er komt geen eicel vrij.
 • Verder verandert de binnenwand van de baarmoeder. Deze wordt ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.
 • Ook het slijm bij de ingang van de baarmoedermond wordt taai. Hierdoor kunnen zaadcellen niet of heel moeilijk in de baarmoeder komen.
Door deze combinatie van effecten is het vrijwel onmogelijk om zwanger te worden.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een huidkleurige pleister van 4,5 bij 4,5 centimeter. Deze pleister geeft een week lang een constante hoeveelheid hormonen af aan je lichaam, waardoor je beschermd wordt tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormonen in de pleister is te vergelijken met de hormonen in een lichte pil. Anticonceptiepleister Je plakt de pleister ergens op je huid. Dit kan overal, behalve op je borsten en bovenbenen. Je doet dit één keer per week, drie weken achter elkaar. De vierde week hoef je geen pleister te plakken. Dat is de stopweek. Je wordt dan ongesteld. In deze week blijf je wel beschermd tegen zwangerschap. De pleisters zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek. De merknaam van de pleister is EVRA.

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een buigzame kunststof ring die je in je vagina draagt. De anticonceptiering geeft dagelijks een constante hoeveelheid hormonen af aan je lichaam. Daarmee ben je een maand lang beschermd tegen zwangerschap. De ring is lichter dan de pil. Er zitten dus minder hormonen in. Je draagt de ring drie weken achter elkaar in je vagina. Daar voel je niets van. Na drie weken haal je de ring er met je vinger gemakkelijk weer uit. Dan volgt de ringvrije week. In deze week word je ongesteld. In deze week blijf je wel beschermd tegen zwangerschap. Na deze week begin je met een nieuwe ring. De anticonceptiering kun je bij je huisarts krijgen. De merknaam van de anticonceptiering is NuvaRing.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een staafje in je bovenarm, ongeveer zo groot als een lucifer. Elke dag geeft het staafje een heel kleine hoeveelheid hormonen aan je lichaam af, voldoende om je tegen zwangerschap te beschermen. Het staafje kan drie jaar in je bovenarm blijven zitten en beschermt je in die drie jaar tegen zwangerschap. Het inbrengen van het staafje moet door een ervaren arts gedaan worden. De merknaam van het anticonceptiestaafje is Implanon.

Anus

De anus zit aan de achterkant van je lichaam tussen je billen. De anus is de uitgang van het darmkanaal, ook wel poepgaatje genoemd. Voor veel mensen is de anus een erg gevoelig plekje en prettig om bij het seksspel te betrekken. Bijvoorbeeld door vingeren, likken of neuken. Andere woorden voor anus zijn 'aars' of 'kont'.

Aseksueel

Een kleine groep mensen voelt zich niet seksueel aangetrokken tot mannen of vrouwen. Soms noemen zij zichzelf 'aseksueel'. Er is nog weinig bekend over aseksualiteit. En er zijn weinig mensen die het woord kennen. Voel jij je tot niemand seksueel aangetrokken? Misschien komen die gevoelens later in je leven nog, misschien niet. In elk geval is het niets om je voor te schamen. Je bent zoals je bent.

B

()

Baarmoeder

De baarmoeder vormt samen met de eierstokken, de eileiders en de vagina de inwendige geslachtsorganen van een meisje. Inwendige geslachtsorganen De baarmoeder bevindt zich in de onderbuik en is ongeveer 7 tot 10 cm lang, maar kan bij zwangerschap een stuk groter worden. Als een eicel van de vrouw bevrucht is door een zaadcel van de man, dan groeit deze in de baarmoeder uit tot een baby. Negen maanden later wordt de baby via de vagina geboren.

Baarmoedermond

De baarmoedermond verbindt de bovenkant van de vagina met de baarmoeder. Het is dus de ingang van de baarmoeder. Je kunt de baarmoedermond zelf voelen. Ga met een vinger in je vagina. Helemaal aan het einde van de vagina ligt de baarmoedermond. Inwendige geslachtsorganen De opening van de baarmoedermond is zo klein dat alleen menstruatiebloed en sperma er doorheen kunnen. De baarmoeder is dus goed afgesloten. Alleen bij de bevalling gaat de baarmoedermond open om de baby door te kunnen laten.

Baarmoederwand

De baarmoederwand is de binnenkant van de baarmoeder. Elke maand bereidt de baarmoederwand zich voor om een bevruchten eicel te ontvangen. De baarmoederwand wprdt dan dikker zodat de bevruchte eicel zich er goed kan nestelen. Maar als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder dit extra slijm weer af. Dat komt als menstruatiebloed naar buiten. En daarmee is je menstruatiecyclus weer opnieuw begonnen.

Bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose heb je last van een bacteriële infectie in de vagina. Het is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het gaat namelijk om bacteriën die normaal in de vagina voor komen zonder problemen te geven. Maar door een verstoring van de zuurgraad in de vagina, hebben ze ineens de kans gekregen om flink te groeien. Dan ontstaan er klachten als stinkende afscheiding, jeuk, een branderig gevoel of pijn in de onderbuik. De zuurgraad kan bijvoorbeeld verstoord raken door:
 • Het wassen van je vagina met zeep,
 • Als je een tampon te lang inhoudt.
Heb je last van (stinkende) afscheiding, ga naar de huisarts voor onderzoek en behandeling. Of kijk of je bij een Sense spreekuur in jouw buurt terecht kan.

Bacteriën

Bacteriën zijn kleine, eencellige micro-organismes. Zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Sommige bacteriën leven bij mensen in het slijmvlies van de urinebuis, vagina, anus of mond en keel.
 • Er zijn veel bacteriën waarvan we eigenlijk helemaal geen last hebben. Soms doen ze zelfs ook goed werk in ons lichaam, zoals de melkzuurbacteriën in de vagina. Die zorgen voor een gezond evenwicht in de vagina.
 • Er zijn ook bacteriën die wel problemen veroorzaken. Zoals de soa chlamydia. Die kan verschillende klachten veroorzaken, zoals een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding, pijn in de onderbuik, bloedverlies bij het vrijen of tussentijds bloedverlies..
Bacteriële infecties kunnen behandeld worden met antibiotica.

Ballen

De ballen bevinden zich in de balzak. Een andere naam is 'testikels', 'teelballen' of 'zaadballen'. Mannelijke geslachtsdelen In de ballen wordt het hormoon testosteron aangemaakt. Ook worden er in de ballen iedere dag tientallen miljoenen zaadcellen geproduceerd. Deze zaadproductie komt bij jongens aan het begin van de puberteit op gang.

Balzak

De balzak is het gedeelte van het mannelijk geslachtsdeel dat achter je penis hangt. Het is het zakje waarin je ballen zitten. De ballen moeten een paar graden koeler zijn dan de rest van je lichaam om goed zaad te kunnen maken. Daarom hangen ze in een zakje net buiten je lichaam. Als je in koud water springt, trekken je ballen dichter naar je lichaam toe, omdat ze anders te koud worden. Een ander woord voor balzak is scrotum.

Beffen

Beffen is het stimuleren van de clitoris en vagina met je tong. Andere woorden zijn: likken of orale seks. Beffen is voor veel meisjes opwindend. Door een meisje te beffen, kan ze klaarkomen.

Beflapje

Een beflapje is een dun doekje van rubber dat je tijdens het beffen op de vagina kunt leggen. Hierdoor voorkom je dat er menstruatiebloed in de mond komt. Zo kunnen er geen hiv of andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) worden overgedragen. Je kunt ook een opengeknipt condoom als beflapje gebruiken.

Beha

Beha staat eigenlijk voor b.h. en is een afkorting voor 'bustenhouder'. Het is een kledingstuk voor vrouwen ter ondersteuning van de borsten. Het bestaat uit twee schouderbandjes, twee cups en een band rond de borstkas. Let er op dat je een goede maat koopt. Laat je in een winkel goed voorlichten over de juiste pasvorm, anders heb je weinig aan de ondersteuning of werkt het zelf averechts.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren van een meisje zitten rondom de anus, vagina en urinebuis. Als de bekkenbodemspieren zich samentrekken, sluiten ze de urinebuis en de anus af. Zo voorkom je dat urine of ontlasting naar buiten komt bijvoorbeeld als je moet niezen of hoesten. Of als je aan het sporten bent. De bekkenbodemspieren spelen ook bij seks een belangrijke rol. Het kan lekker zijn om ze bij het neuken af en toe aan te spannen. En bij een orgasme trekken deze spieren ook samen. Soms trekken vrouwen deze spieren ook onbewust aan. Bijvoorbeeld om dat ze gespannen zijn. Dan kan vrijen juist pijn doen. Dat wordt ook wel vaginisme genoemd.

Beroepsgeheim

Een arts heeft beroepsgeheim. Dit betekent dat een arts nooit iets mag doorvertellen over waarom jij op het spreekuur bent geweest. Dus ook niet aan je ouders. Vertel eventueel voor de zekerheid aan je huisarts dat je het geheim wilt houden.

Besnijdenis (Jongens)

Bij besnijdenis bij een jongen wordt de voorhuid (de huid over de eikel van de penis) weggehaald. Hierdoor komt de eikel bloot te liggen. Dit gebeurt om religieuze of hygiënische redenen. Ook wordt wel voor een besnijdenis gekozen als de voorhuid zelfs na 'oprekoefeningen' te nauw blijft om over de eikel te trekken. Bij een besneden jongen is de huid van de eikel dikker als bij een onbesneden jongen. Dat betekent ook dat de eikel iets minder gevoelig is, maar voor een goed seksleven maakt dat voor de meeste jongens niet veel uit.

Besnijdenis (Meisjes)

Bij de besnijdenis van een meisje wordt de clitoris gedeeltelijk of helemaal weggehaald. Soms worden ook de binnenste en buitenste schaamlippen verwijderd. Daarna wordt de ingang van de vagina gehecht of vernauwd. Een zeer kleine opening ter grootte van een speldenknopje blijft dan over. Dit is waar de urine en menstruatie doorheen moet. De besnijdenis is onherstelbaar. Als de clitoris is weggehaald, kan een meisje niet meer via de clitoris klaarkomen. Dit heeft dus grote invloed op het plezier in seks. Ouders hebben verschillende redenen om hun dochter te laten besnijden. Die hebben te maken met de cultuur waarin ze leven.
 • In sommige culturen heerst de traditie dat de vrouwen maagd blijven tot het huwelijk. Daar wordt gedacht dat het besnijden van meisjes een goede manier hiervoor is.
 • Ook wordt het in sommige Afrikaanse landen mooier en/of schoner gevonden als je besneden bent.
Vaak speelt ook de druk van de omgeving een rol. In een omgeving waar meisjes die besneden zijn gezien worden als reine vrouwen is het moeilijk om aan die druk te ontkomen. In Nederland is het besnijden van meisjes verboden.

Bevruchting

De bevruchting vindt plaats op het moment dat het mannelijk zaadcel de vrouwelijke eicel binnendringt. De bevruchte eicel gaat vervolgens naar de baarmoeder om zich daar in de baarmoederwand te nestelen. Een ander woord voor bevruchting is 'conceptie'.

Bi / biseksueel

Als je biseksueel bent, voel je je zowel tot jongens als tot meisjes aangetrokken. Soms wat meer tot jongens, soms wat meer tot meisjes. Niet iedereen die bi is, is bi op dezelfde manier.

Bijballen

De bijballen zijn de verdikkingen aan de bovenkant van je ballen. In de bijballen rijpen de zaadcellen. Je kunt deze bijballen goed voelen als je je ballen door je vingers laat rollen. Mannelijke geslachtsdelen Een ander woord voor bijballen is epidydimus.

Billingsmethode

Wie geen voorbehoedmiddelen wil gebruiken, kiest soms voor 'natuurlijke methodes' om zwangerschap te voorkomen. De Billingsmethode is zo'n natuurlijke methode. Bij deze methode moet je als vrouw leren om aan de dikte van de afscheiding (het slijm) uit de vagina te bepalen of je vruchtbaar bent. Let op: deze methode is beslist niet betrouwbaar! Wil je echt niet zwanger worden, kun je beter kiezen voor een anticonceptiemiddel zoals de pil, het spiraaltje, de anticonceptiering en/of het condoom.

Bischierig

Sommige meisjes noemen zichzelf bischierig. Bischierig is een mix van 'biseksueel' en 'nieuwsgierig'. Het betekent meestal dat je als meisje vooral op jongens valt, maar ook nieuwsgierig bent hoe het is om met een meisje te vrijen. Jongens gebruiken dit woord niet zo vaak, maar er zijn ook jongens die vooral op meisjes vallen, maar ook wel eens met een jongen willen vrijen.    

Bottom

Als twee jongens anale seks met elkaar hebben, gebruiken ze soms de woorden 'top', 'bottom' en 'versatile'. Top betekent dat je de ander anaal neukt: jij gaat bij hem naar binnen. Bottom betekent dat je door de ander anaal geneukt wordt: hij gaat bij jou naar binnen. Versatile is Engels voor 'veelzijdig' en betekent dat je het allebei leuk vindt: top zijn én bottom zijn.

C

()

Candida

Candida is een schimmelinfectie. We rekenen candida niet tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het is namelijk vrij normaal dat je als meisje een schimmel (gist) in de vagina hebt. Dat is in principe geen probleem. Zolang je er niks van merkt, hoef je er ook niet voor behandeld te worden. Door een verstoring van de zuurgraad in de vagina, kan de schimmel ineens gaan groeien en wel problemen veroorzaken. De zuurgraad kan verstoord raken door:
 • het wassen van je vagina met zeep,
 • of als je een tampon te lang inhoudt,
 • of soms door een antibioticakuur.
Heb je last van candida, ga dan naar je huisarts voor onderzoek en behandeling. Eventueel kun je ook terecht bij een Sense spreekuuur.

CE-keurmerk

Het CE-keurmerk op de condoomverpakking geeft aan dat je condooms van goede kwaliteit hebt gekocht. Ze voldoen dan aan de Europese kwaliteitsnorm. De meeste condooms in Nederland hebben het Europese CE-keurmerk.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Ieder jaar krijgen zo'n zestigduizend mensen deze bacteriële infectie. Chlamydia komt vooral voor bij jonge vrouwen.
 • Bij jongens gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, vaak witte of waterige afscheiding uit de urinebuis of pijn in de balzak.
 • Bij meisjes gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding, pijn in de onderbuik, bloedverlies bij het vrijen of tussentijds bloedverlies.
Het komt vaak voor dat meisjes geen klachten ervaren. Hierdoor kun je lang met deze infectie rondlopen en deze ongemerkt doorgeven aan je partner. Daarom wordt deze soa ook wel 'de sluiper' genoemd. Soms kan een chlamydia-infectie bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid. Als je er op tijd bij bent, is chlamydia goed te behandelen.

Cisgender

Als je cisgender bent, ben je niet transgender. Dus: je bent geboren als jongen, en je voelt je ook helemaal jongen. Of je bent geboren als meisje, en je voelt je ook helemaal meisje. Bij transgenders is dat juist niet zo. Zij voelen zich niet (helemaal) thuis bij de sekse waarmee ze zijn geboren. "Cis" en "trans" komen uit het latijn. Cis betekent "aan deze kant", trans betekent "eroverheen" of "er doorheen". Lees hier

Clit

Clit is een ander woord voor 'clitoris' of 'kittelaar'. Dit is het bobbeltje bovenaan de binnenste schaamlippen. Het is ongeveer tussen de drie en acht millimeter groot. Vagina Het is het meest gevoelige plekje bij een meisje. Als de clitoris wordt gestreeld of gelikt, wordt het bobbeltje wat groter. Er ontstaat een lekker gevoel in je lichaam. Bij langer wrijven kan een meisje klaarkomen.

Clitoris

De clitoris is het bobbeltje dat zit waar de binnenste schaamlippen samenkomen, bovenaan. Het is ongeveer tussen de drie en acht millimeter groot is en zit een beetje verstopt onder een 'kapje'. Vagina Het is het meest gevoelige plekje bij een meisje. Als de clitoris wordt gestreeld of gelikt, wordt het bobbeltje wat groter en harder en de vagina zwelt op en wordt vochtig. Er ontstaat een lekker gevoel in je lichaam. Bij langer wrijven kan een meisje klaarkomen. Let op: vlak voordat een meisje klaarkomt, trekt de clitoris zich vaak een beetje terug. Daardoor kan je hem opeens 'kwijt' zijn. Beetje oefenen dus. De clitoris wordt ook wel clit of kittelaar genoemd.

Coïtus

Coïtus is een ander woord voor neuken. Dat wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina of anus gaat.
 • Neuken met de penis in de vagina heet vaginale seks.
 • Neuken met de penis in de anus heet anale seks.
Andere woorden zijn geslachtsgemeenschap, met elkaar naar bed gaan, neuken, 'het doen' of seksen.

Coïtus interruptus

Coïtus interruptus is een voorbehoedmethode waarbij de penis voor de zaadlozing wordt teruggetrokken uit de vagina. Het wordt ook wel 'voor het zingen de kerk uit' genoemd. Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar omdat het terugtrekken meestal te laat gebeurt. Ook verliest de jongen vaak al voorvocht voordat hij een zaadlozing krijgt. In dit voorvocht kunnen zaadcellen zitten. Daardoor kan een meisje zwanger kan raken. Wil je echt niet zwanger worden, kun je beter kiezen voor een anticonceptiemiddel zoals de pil, het spiraaltje, de anticonceptiering en/of het condoom.

Coming-in

'Coming-in' is het moment waarop een homoseksuele jongen, een lesbisch meisje of een biseksuele jongen of meisje voor het eerst contact heeft met andere homo's, lesbo's en bi's. Lees

Coming-out

'Coming-out' betekent letterlijk 'uit de kast komen'. Het betekent dat je openlijk uitkomt voor je homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens.

Conceptie

Conceptie betekent bevruchting. De bevruchting vindt plaats op het moment dat het mannelijk zaadcel de vrouwelijke eicel binnendringt. De bevruchte eicel gaat vervolgens naar de baarmoeder om zich daar in de baarmoederwand te nestelen.

Condoom

Een condoom beschermt tegen zwangerschap en tegen soa. Condoom Het is een heel dun elastisch hoesje dat om de stijve penis wordt afgerold. Het voorkomt dat het sperma van de één in het lichaam van de ander komt. Op deze manier is ook geen direct contact mogelijk met vaginaal vocht en met bloed. Een condoom is meestal gemaakt van latex (rubber). Condooms moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnorm. Deze zijn herkenbaar aan het CE-symbool op de verpakking.

Contactbloeding

Het woord 'contactbloeding' wordt vaak gebruikt als er tijdens of na het vrijen bloed uit de vagina komt. Een contactbloeding kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een vaginale infectie of een soa als chlamydia. Heb je last van bloedingen tijdens het vrijen, raadpleeg altijd een arts of ga naar een Sense spreekuur.

Corona

Corana is de benaming voor de onderrand van de eikel. Frenulum Corona Toompje

Crossdresser

Als je crossdresser bent, kleed je je af en toe als de andere sekse. Je bent bijvoorbeeld jongen, maar kleed je soms als meisje. Een ander woord hiervoor is travestiet. Veel crossdressers zijn transgender: ze voelen zich niet (helemaal) thuis in de sekse waar ze mee geboren zijn. Lees

Cunnilingus

Cunnilingus is een ander woord voor beffen. Het betekent het likken van de vagina en clitoris. Beffen is voor veel meisjes opwindend. De tong kan namelijk deze gevoelige plekjes erg goed stimuleren en prikkelen. Door een meisje te beffen, kan ze klaarkomen. Beffen is een klein risico op een soa.
 • Bef niet tijdens de menstruatie.
 • Bef niet als je een koortslip hebt. .
Gebruik eventueel een beflapje of een opengeknipt condoom als bescherming tegen een soa.

D

()

Deep throat

Deep throat is een manier van pijpen waarbij je de penis diep in je mond neemt, tot het begin van je keel. Zeker niet iedereen zal dit kunnen of prettig vinden. De penis komt namelijk net voorbij de plek waar je normaal de neiging krijgt om te kokhalzen.

Dildo

Een dildo is een seksspeeltje. Het is een langwerpige, ronde staaf met een afgeronde kop, waarmee je jezelf of je partner kunt bevredigen. Dat doe je door ermee te neuken in jouw of je partners vagina of je anus. Dildo's zijn in allerlei maten en kleuren te koop. Sommigen hebben de vorm en kleuren van een penis. Anderen hebben een meer neutrale vorm. Een vibrator lijkt op een dildo. Maar een vibrator trilt, een dildo niet. Een voorbinddildo is een dildo met een gordel. Deze kun je als vrouw voor je vulva binden met een riempje. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je partner te neuken. Dat kan handig zijn als je als meisje seks hebt met een meisje. Ook kun je het gebruiken om zelf het gevoel te hebben dat je een penis hebt. Dat kan fijn zijn als je een meisjeslichaam hebt, maar je een jongen voelt (transgender).

Doorbraakbloeding

Een doorbraakbloeding is een tussentijdse bloeding. Gaat het om een beetje bloed, dan wordt dat ook wel 'spotting' genoemd. Doorbraakbloedingen hebben verschillende oorzaken, bijvoorbeeld:
 • Als je net begonnen bent met de pil. Door het slikken van de pil wordt het baarmoederslijmvlies dunner. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Blijf je last houden van bloedingen, ga dan terug naar de arts die de pil heeft voorgeschreven.
 • Bij het doorslikken van de pil. Dat wil zeggen dat je de stopweek overslaat en meteen begint met een nieuwe strip. Dat stelt je menstruatie uit, maar hoe langer je blijft doorslikken, des te groter de kans dat er toch een keer een doorbraakbloeding ontstaat. Slik je de pil door en krijg je last van een doorbraakbloeding, las een stopweek in voordat je verder gaat met een nieuwe pilstrip.

Double dutch

Double Dutch betekent dat je zowel de pil als een condoom gebruikt:
 • De pil om een zwangerschap te voorkomen.
 • Een condoom om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen.

Droog neuken

Neuken met je kleren aan. Je wrijft dan met je geslachtsdelen tegen het kruis van de ander, maar dus wel met je kleren ertussen. Sommige mensen gebruiken het woord ook voor naakt tegen elkaar aanwrijven. Let er dan in ieder geval op dat er geen sperma of voorvocht in de vagina terecht kan komen. Anders zou het meisje alsnog zwanger kunnen raken. Ook is er bij naakt droog neuken een kans op overdracht van soa.

Druiper

'Druiper' is de bijnaam van de soa gonorroe. De gonorroe-bacterie kan namelijk veel afscheiding uit de urinebuis of vagina veroorzaken.
 • Bij jongens gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, pussige geelgroene afscheiding uit de urinebuis of pijn in de balzak.
 • Bij meisjes gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding, pijn in de onderbuik, bloedverlies bij het vrijen of tussentijds bloedverlies. Soms kan een gonorroe-infectie bij vrouwen ook leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.
Het komt ook voor dat je gonorroe oploopt, zonder klachten te krijgen. In dat geval spoor je de soa alleen op door middel van een onderzoek. Deze soa is goed te genezen als je er snel bij bent.

Dyspareunie

Dyspareunie betekent pijn bij het neuken:
 • Meisjes kunnen hier last van hebben omdat ze niet nat genoeg zijn bij het neuken, omdat ze de spier rond hun vagina (onbewust) aanspannen of omdat ze een schimmelinfectie of soa hebben.
 • Jongens kunnen ook last hebben van pijn bij het neuken, als hun voorhuid te nauw is, hun toompje te kort is of als ze een soa hebben.
Pijn bij het neuken hoort niet en is op te lossen. Alleen kom je er vaak zelf niet goed vanaf. Heb jij er last van? Stop dan met neuken en vrij op andere manieren die geen pijn doen én ga naar de huisarts of Sense voor advies. Het is ook handig om het met je partner te bespreken, dat is voor veel mensen een opluchting.

E

()

Eendenbek

Een eendenbek (speculum) is een instrumentje dat vaak gebruikt wordt bij een inwendig onderzoek van de vagina. Bijvoorbeeld als je last hebt van afscheiding, pijn in de onderbuik of tussentijdse bloedingen. Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend.  De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.

Eerste keer

De eerste keer dat je met iemand naar bed gaat, is vaak spannend en een beetje eng. Wat moet je doen? Doe je het wel goed? Wat zal die ander van je lichaam vinden? Veel jongeren durven niet goed aan te geven wat ze wel en niet willen. Ze durven ook niet goed te vragen wat die ander wil. Kortom de eerste keer gaat vaak gepaard met veel onzekerheden en gestuntel. En dat is ook logisch, je weet niet precies wat er gaat gebeuren en je kent elkaars lichaam en fijne plekjes nog niet. Praat met elkaar. Durf ook te lachen. Dat kan de spanning goed breken. Waar zitten jongeren mee?
 • Jongens kunnen bang zijn dat ze niet of te vlug klaarkomen.
 • Heteromeisjes vragen zich af of de ontmaagding pijn zal doen en of ze dan gaan bloeden. Neem er de tijd voor. Als je allebei goed opgewonden bent, gaat het makkelijker. Het meisje wordt dan natter. Ook kan ze zich dan beter ontspannen. Dan hoeft het geen pijn te doen en is er ook geen bloeding.
 • Homojongens kunnen bang zijn dat anale seks pijn zal doen. Wil je anaal neuken, gebruik glijmiddel en condooms.
De eerste keer dat een meisje met een jongen naar bed gaat, kan ze zwanger worden. Daarom is het belangrijk om meteen de eerste keer al veilig te vrijen. Let op: je kunt ook zwanger worden als je nog nooit ongesteld bent geweest. Bovendien bescherm je je zelf dan tegen soa.

Eicel

Ieder meisjes heeft eicellen. Die eicellen noemen we ook wel 'eitjes'. Ze zijn zo groot als een speldenknopje. Door een signaal van de hormonen laten de eierstokken elke maand een eicel los. Je kunt dan zwanger worden. Dat wil zeggen: als je rond dat moment met een man vrijt en er sperma in je vagina komt. In de eicel zit de erfelijke informatie van de vrouw, in de spermacel zit de erfelijke informatie van de man.

Eierstokkken

De eierstokken liggen aan allebei de kanten naast de baarmoeder. Voortplantingsorganen Ze produceren de eicellen en ook de hormonen oestrogenen en progesteron. De eierstokken bewaren samen zo'n 250.000 eicellen. Eén keer per maand laten de eierstokken een eicel vrij. Dat noemen we de eisprong. Als een meisje anticonceptie gebruikt waar hormonen in zitten (zoals de pil, het hormoonspiraal of de ring), komt er geen eitje vrij. Een ander woord voor eierstokken is ovaria.

Eikel

Het voorste gedeelte van de penis is de eikel. Het is het dikkere deel dat er ook echt een beetje uitziet als een eikel. Penis Als je niet besneden bent is de eikel bedekt met de voorhuid. Die voorhuid kun je naar achteren trekken. Dan komt de eikel bloot. De eikel is het gevoeligste deel van de penis. Als daaroverheen wordt gewreven, geeft dat een heel prettig, prikkelend en opwindend gevoel. Hierdoor kun je als jongen klaarkomen. De eikel wordt ook wel glans genoemd.

Eileiders

Eileiders zitten in het lichaam van een meisje, vlakbij bij de baarmoeder. Het zijn holle buisjes die lopen van de eierstokken naar de baarmoeder, aan iedere kant één. Voortplantingsorganen Iedere maand rijpt er een eicel, die dan vanaf de eierstok door de eileider naar de baarmoeder gaat. Als een meisje anticonceptie gebruikt waar hormonen in zitten (zoals de pil, het hormoonspiraal of de ring), komt er geen eitje vrij.

Eisprong

Dit is het moment dat bij het meisje een gerijpte eicel uit de eierstokken los komt. Vanaf dat moment kan een meisje zwanger worden. De eisprong vindt plaats op de veertiende dag in de menstruatiecyclus. Maar let op, niet ieder meisje heeft een even regelmatige menstruatiecyclus. Soms gebeurt het enkele dagen eerder, soms enkele dagen later. Als je de pil slikt of een ander hormonaal voorbehoedmiddel gebruikt, vindt er geen eisprong plaats. Een ander woord voor eisprong is 'ovulatie'.

Ejaculatie

Als een jongen klaarkomt, komt er sperma via de plasbuis uit zijn penis. Dat noemen we ejaculeren, spuiten of een zaadlozing krijgen. Meestal gebeurt dit in drie of meer stootjes en duurt het een paar seconden. De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Een zaadlozing kun je ook tijdens je slaap krijgen. Dit heet een natte droom.

Epidydimus

Epidydimus is een ander woord voor de bijballen. Dit zijn de verdikkingen aan de bovenkant van je ballen. In de bijballen rijpen de zaadcellen. Je kunt deze bijballen goed voelen als je je ballen door je vingers laat rollen. Mannelijke geslachtsdelen

Erectie

Je penis bestaat voor een groot deel uit zwellichamen. Als je seksueel opgewonden raakt, vullen deze zwellichamen zich met bloed. Hierdoor wordt je penis hard, (meestal) groter en hij gaat overeind staan. Dit wordt een erectie of stijve genoemd. Als je een stijve hebt, schuift de voorhuid terug en kun je je eikel zien. Bij jongens die besneden zijn, zie je de eikel altijd, ook als hij slap is.

Erectiepillen

Dit is medicatie die sommige mannen kan helpen als ze een erectieprobleem hebben. Met andere woorden: Als ze bij het vrijen geen erectie kunnen krijgen of houden. Als je opgewonden raakt, stroomt er bloed naar de zwellichamen van de penis. Daardoor wordt de penis stijf. Maar bij een erectieprobleem stroomt er te weinig bloed naar de penis of stroomt het er te snel weer uit. Erectiepillen stimuleren de bloedtoevoer naar de penis en voorkomen dat het te snel weer wegstroomt. Erectiepillen zijn alleen op recept van een arts verkrijgbaar, want verkeerd gebruik kan leiden tot ernstige problemen. Ga dus altijd naar de huisarts en koop niks zelf via internet. Dan weet je zeker dat je de juiste medicatie krijgt en ook of die medicatie wel echt nodig is.

Erectieprobleem

Jongens met een erectieprobleem hebben moeite om een erectie te krijgen of hun erectie vast te houden. De meeste jongens maken dat wel eens mee. Je hebt pas een erectieprobleem als het vaker voorkomt en je er echt last van hebt. Een ander woord voor erectieprobleem is impotentie. De oorzaak van een erectieprobleem kan sterk verschillen:
 • Bij jongens tussen de 12 en 25 jaar is een belangrijke oorzaak faalangst. Omdat je in deze leeftijd nog weinig ervaring hebt met seks, kan door de spanning je erectie verdwijnen. Dat is heel normaal en gebeurt bij veel jongens.
 • Als je vaker hebt dat het misgaat, kun je bang worden dat je de volgende keer weer geen erectie hebt. Daardoor blijft het spannend en kom je terecht in een vicieuze cirkel.
 • Een andere oorzaak is vermoeidheid of stress.
 • Ook teveel alcohol kan er toe leiden dat je geen stijve kunt krijgen. Dan heb je in de roes van de alcohol wel erg zin in seks, maar lukt het toch niet.
Soms is de oorzaak ook iets lichamelijks. Heb jij wel een ochtenderectie? Dan is er niets aan de hand met je lichaam. Dan is de kans groot dat je gewoon wat te gespannen bent.

Erogene zones

Sommige plekjes op je lichaam zijn extra gevoelig voor aanraken en strelen. Dat noem je erogene zones. Bijvoorbeeld de penis of vagina. Maar ook je mond. En soms ook je oorlelletje.

EVRA

EVRA is de merknaam van de anticonceptiepleister, een huidkleurige pleister van 4,5 bij 4,5 centimeter. Deze pleister geeft een week een constante hoeveelheid hormonen af aan je lichaam, waardoor je beschermd wordt tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormonen in de pleister is te vergelijken met de hormonen in een lichte pil. Anticonceptiepleister Je plakt de pleister ergens op je huid. Dit kan overal, behalve op je borsten en bovenbenen. Je doet dit één keer per week, drie weken achter elkaar. De vierde week hoef je geen pleister te plakken. Dat is de stopweek. Je wordt dan ongesteld. In deze week blijf je wel beschermd tegen zwangerschap. De pleisters zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

F

()

Fantasieën

Veel mensen fantaseren over seks, bijvoorbeeld als ze masturberen en vaak ook als ze met een ander vrijen. Fantaseren betekent dat je denkt aan een situatie of aan iemand waar je opgewonden van wordt. Fantasieën kunnen heel ver gaan. Je kunt fantaseren over dingen die in het echt niet kunnen. Maak je hierover niet bezorgd. In je fantasie mag alles. Sommige fantasieen zijn alleen om van te dromen, andere kun je ook uitproberen als je wilt.

Fellatio

Felatio is een ander woord voor pijpen, het likken, zuigen en prikkelen van de penis met je mond. Pijpen is voor veel jongens erg opwindend. Door een jongen te pijpen, kan hij klaarkomen. Er zijn jongeren die dit alleen doen als ze zich heel vertrouwd voelen bij de ander. Ook zijn er jongeren die het gewoon niet lekker vinden. Pijpen is een klein risico op een soa:
 • Laat niet in je mond klaarkomen als je niet zeker weet dat je partner geen hiv of andere soa heeft.
 • Pijp niet als je een koortslip hebt.
 • Of gebruik een condoom bij het pijpen.

Feromonen

Feromonen zijn de geurstoffen die je lichaam afgeeft. Hoewel het gaat om vaak heel subtiele geuren die je niet bewust ruikt, zijn ze zijn van grote invloed op de aantrekkingskracht tussen mensen. Als je iemand erg leukt vindt, heeft dat vaak dus ook te maken met het feit dat je iemand kennelijk erg lekker vindt ruiken.

Fimosis

Fimosis betekent 'nauwe voorhuid'. De voorhuid kan dan niet goed over de eikel teruggetrokken worden, bijvoorbeeld als je een erectie krijgt. Als je geboren wordt, zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Ergens tussen je achtste en veertiende jaar gaat je voorhuid vanzelf loszitten. Gebeurt dat niet, kan het pijnlijk zijn om je af te trekken of om te neuken. Ook kun je dan niet goed de eikel schoonhouden en dan kan zich onder de voorhuid flink wat smegma ophopen. Door middel van oprekoefeningen kun je dan proberen de voorhuid losser te maken.
 • Probeer iedere dag de voorhuid een beetje verder over de eikel te trekken terwijl je penis nog slap is.
 • Doe dit voorzichtig, forceer niets. Gebruik eventueel wat glijmiddel.
 • Wanneer dit goed gaat, kun je dezelfde oprekoefening ook proberen als de penis stijf is.
 • Zie je na een paar maanden geen verbetering, ga dan naar je huisarts of naar een Sense speekuur voor advies.

Fiom

Het Fiom is een instelling die informatie en advies geeft aan meisjes en vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geworden. Het Fiom kan helpen bij het maken van een keuze, bijvoorbeeld als je twijfelt over een abortus of over het afstaan van het kind.

Flikker

Flikker is een ander woord voor homo. Eigenlijk is het een scheldwoord dat je normaal dus nooit tegen iemand moet gebruiken. Maar onder homojongens onderling is het soms ook een geuzennaam. Dat wil zeggen dat ze het woord expres gebruiken om er voor zichzelf een positieve draai aan te geven. Het woord flikker wordt niet veel gebruikt: je hoort vaker woorden als homo en gay.

Flirten

Als je flirt, laat je merken dat je iemand aantrekkelijk vindt. Dit gebeurt vaak met lichaamstaal zoals:  
 • oogcontact
 • extra veel glimlachen.
  Maar ook door:  
 • leuke opmerkingen,
 • complimenten,
 • enthousiast interesse tonen in alles wat die leuke jongen of dat mooie meisje mee bezig is.
 

Frans

De uitdrukking 'seks op zijn Frans' wordt soms gebruikt voor orale seks: pijpen en beffen. Een bekend standje is 69 (soixante-neuf). Dan liggen de twee partners zo op of naast elkaar dat ze elk met de mond en tong de geslachtsdelen van de partner kunnen likken of zuigen.

Frenulum

Frenulum is een ander woord voor toompje. Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Dit is heel gevoelig, er zitten namelijk veel zenuwuiteinden in. Frenulum Corona Toompje Als het toompje te kort is, kan het lastig zijn om de voorhuid goed terug te trekken. Ga dan naar de huisarts om dat te laten verhelpen. Met een kleine operatie kan het toompje iets verlengd worden.

Funcondooms

Funcondooms hebben allerlei vormen, kleuren en smaken. Funcondooms zijn grappig, maar jammer genoeg niet veilig. Ze beschermen niet tegen soa en zwangerschap.

G

()

G-plek

Sommige meisjes hebben in de vagina een heel gevoelig plekje dat de G-plek genoemd wordt. Als die plek wordt gestimuleerd, kan een meisje opgewonden raken en een orgasme krijgen. Dit orgasme is anders dan het orgasme dat je via de clitoris krijgt. Bij een orgasme via de G-plek kan vocht vrijkomen in de vorm van een echte straal of lozing. Dit vocht is wat dunner en gladder dan vaginaal vocht (het is geen urine). Veel meisjes hebben deze G-plek niet. Dus als de plek bij jezelf niet kunt vinden, is dat dus ook heel normaal.

Gay

Gay is een Engels woord voor homo. Het betekent oorspronkelijk 'vrolijk'. In Nederland wordt dit woord vaak gebruikt, zowel door homojongens en mannen als door lesbische meisjes en vrouwen en soms biseksuele jongens en meiden.

Geil

Het opgewonden gevoel dat je krijgt als je heel erg zin hebt in seks. Het gevoel neemt vaak flink toe als je bijvoorbeeld begint met zoenen, strelen en vrijen.

Gender

Gender betekent letterlijk geslacht of sekse. Dit woord wordt vooral gebruikt om te verwijzen naar de psychologische, sociale en culturele invullingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Bijvoorbeeld: voel je je man, vrouw of iets anders?Soms wordt 'gender' ook gebruikt als afkorting van 'transgender'. Je bent transgender als je je niet (helemaal) thuis voelt in de sekse waarmee je bent geboren. Lees hier

Genderdysforie

Als je je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren of met je meisjes- of jongenslichaam, wordt dat ook wel 'genderdysforie' genoemd. Letterlijk betekent dat "onvrede met je geslacht". Dan voelt een vrouw zich man. Of een man voelt zich vrouw. Of iemand voelt zich vrouw én man of juist iets er tussenin. Een ander woord is transgender. Lees er hier meer over.

Genderidentiteit

Voel je je jongen of meisje? Of voel je je een beetje van allebei, iets ertussenin, of geen van beide? Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt. Dit staat los van hoe je lichaam eruit ziet of hoe je bent geboren. Transgenders hebben een genderidentiteit die niet hetzelfde is als hun geboortegeslacht. Lees er hier meer over.

Genderjongeren

Een ander woord voor transgenderjongeren. Transgenderjongeren zijn jongeren die zich niet (helemaal) thuis voelen bij de sekse waar ze mee zijn geboren. Dan voelt een meisje zich jongen. Of een jongen voelt zich meisje. Of iemand voelt zich jongen én meisje of juist iets er tussenin. Dat heet ook wel 'genderdysforie', letterlijk: onvrede met je geslacht. Sommige transgenders nemen hormonen en laten zich opereren, zodat hun lichaam overeenkomt met hoe ze zich voelen, maar dat gebeurt niet altijd. Meer erover lees je hier.

Genderqueer

Je voelt je niet (helemaal) een jongen, maar ook niet (helemaal) een meisje. Je wilt niet in een hokje worden geplaatst. Ook als je je niet helemaal jongen of meisje voelt, wil je misschien wel je lichaam (deels) aan laten passen. Als je je niet (helemaal) fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, heet dat ook wel transgender. Lees er hier meer over.

Genderteam

Een genderteam is een team van psychologen en artsen in een ziekenhuis die zorgen voor de geslachtsaanpassende behandeling van transgenders. Er zijn twee genderteams in Nederland: één in Amsterdam (VUMC) en één in Groningen (UMCG). In Amsterdam kun je ook terecht als je onder de 18 bent. Kijk ook op hun eigen sites: genderteam VUMC of genderteam Groningen.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een soa veroorzaakt door het humaan papillomavirus (hpv). Genitale wratten zitten in, op of rondom de geslachtsdelen en anus. Ze zijn meestal goed te behandelen met een aanstipvloeistof die je op recept van een huisarts bij de apotheek kunt halen. Deze behandeling verwijdert de wratjes. Het virus zelf blijft wel in het lichaam achter. Het is aan je eigen afweersysteem om dat virus goed onder controle te krijgen. Dat kan soms even duren. Soms komen de wratjes nog een paar keer terug. Heb je last van wratjes in de schaamstreek, ga dan naar de huisarts of maak een afspraak bij een spreekuur van de GGD / Sense.

Geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina of anus gaat.
 • Neuken met de penis in de vagina heet vaginale seks.
 • Neuken met de penis in de anus heet anale seks.
Andere woorden zijn: coïtus, met elkaar naar bed gaan, neuken, 'het doen' of seksen.

Geslachtskenmerken

De primaire geslachtskenmerken zijn de verschillen tussen een jongen en een meisje waar je mee geboren wordt.
 • Bij jongens zijn dat bijvoorbeeld de balzak en penis.
 • Bij meisjes bijvoorbeeld de schaamlippen en vagina.
De secundaire geslachtskenmerken zijn de verschillen tussen jongens en meisjes die rond de puberteit ontstaan door geslachtshormonen. Bij jongens gaat dat om:
 • een zwaardere stem,
 • zwaardere spieren,
 • baardgroei,
 • haargroei rond de geslachtsorganen, in de oksels en vaak ook op de borst.
Bij meisjes:
 • borstontwikkeling,
 • haargroei rond de geslachtsorganen en in de oksels,
 • een breder bekken,
 • een dikkere onderhuidse vetlaag.

Geslachtsziekte

Geslachtsziekte is een ouderwets woord voor een seksueel overdraagbare aandoening. We gebruiken meestal de afkorting soa. De tien meest voorkomende soa's zijn: chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B, trichomonas, syfilis, hiv-infectie, schaamluis en schurft. De meeste soa's worden opgelopen bij onveilig vrijen. Begin je een nieuwe relatie, gebruik dan condooms zolang je niet zeker weet of één van beiden een soa heeft.

GGD

GGD is de afkorting van Gemeentelijke Gezondheidsdienst. De spreekuren van Sense worden uitgevoerd door de GGD'en, centra voor seksuele gezondheid en verschillende organisaties waar de GGD mee samenwerkt.

Glans

Glans is een ander woord voor de eikel. Dit is het voorste gedeelte van de penis is de eikel. Het is het dikkere deel dat er ook echt een beetje uitziet als een eikel. Penis Als je niet besneden bent is de eikel bedekt met de voorhuid. Die voorhuid kun je naar achteren trekken. Dan komt de eikel bloot. De eikel is het gevoeligste deel van de penis. Als daaroverheen wordt gewreven, geeft dat een heel prettig, prikkelend en opwindend gevoel. Hierdoor kun je als jongen klaarkomen.

Glijmiddel

Glijmiddel is een vloeibare substantie die je tijdens het vrijen op de geslachtsdelen en het condoom aan kunt brengen.  
 • Als een meisje opgewonden is, wordt de vagina nat. Dat werkt als een natuurlijk glijmiddel. Zorg dan ook dat je voldoende tijd neemt in het voorspel, dan gaat het neuken makkelijker. Glijmiddel uit een tube kan wel een hulpmiddel zijn als een meisje een wat droge vagina heeft.
 • Bij anaal neuken moet je altijd glijmiddel gebruiken. Breng zowel op het condoom als in de anus flink wat glijmiddel aan. Op sommige condooms zit al een beetje glijmiddel, maar dat is nooit genoeg voor anale seks. Doe er dus altijd extra glijmiddel op.
  Let op: gebruik nooit een latex condoom met een glijmiddel dat vet of olie bevat. Vetten tasten het condoom aan. Gebruik dus alleen glijmiddel op water- of siliconenbasis.  
 • Goede glijmiddelen op waterbasis zijn bijvoorbeeld: Wet Stuff, KY-jelly, Sensilube, Hot Rubber Lubricant en Durex Lubricating Jelly.
 • Goede glijmiddelen op siliconenbasis zijn bijvoorbeeld: Erotikum, Silk en Eros.
 

Gonorroe

Gonorroe is een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Gonorroe wordt ook wel 'druiper' genoemd vanwege de afscheiding uit de urinebuis of vagina.
 • Bij jongens gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, pussige geelgroene afscheiding uit de urinebuis of pijn in de balzak.
 • Bij meisjes gaat het om een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding, pijn in de onderbuik, bloedverlies bij het vrijen of tussentijds bloedverlies. Soms kan een gonorroe-infectie bij vrouwen ook leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.
Het komt ook voor dat je gonorroe oploopt, zonder klachten te krijgen. In dat geval spoor je de soa alleen op door middel van een onderzoek. Deze soa is goed te genezen als je er snel bij bent.

Grieks

De uitdrukking 'Griekse seks' wordt soms gebruikt voor anaal neuken.

Grooming

Grooming is digitaal kinderlokken. Een groomer is een volwassene die seksueel contact wil met kinderen of jongeren, en hiervoor internet gebruikt. Een groomer doet dan alsof hij een leuke jongen of een populair meisje is. Zo probeert hij contact met jou te leggen en jouw vertrouwen te winnen. Hij doet bijvoorbeeld of hij net als jij ook fan is van een bepaalde zanger, dezelfde sport beoefent of dezelfde hobby heeft. In werkelijkheid is dat niet zo. Misschien heeft hij die informatie op jouw profiel gezien en maakt hij daar gebruik van. Tijdens het chatten zul je het misschien niet zo snel door hebben, maar de groomer verzamelt tijdens het gesprek informatie over jou die hem helpt te doen alsof hij je helemaal begrijpt. De gesprekken zijn leuk, grappig en geven je een goed gevoel, want het is fijn om met iemand te kunnen praten. Op een bepaald moment gaat het gesprek over seks en kun je de vraag krijgen om je voor de webcam uit te kleden. Die filmpjes kan hij opnemen, om jou er later mee te chanteren. Hij dreigt dan de filmpjes aan andere mensen te laten zien en dat wil je niet. Het kan ook zijn dat hij ergens af wil spreken om seks te hebben. Grooming is verboden. Het is strafbaar voor volwassenen om via chatsites kinderen of jongeren onder de 18 te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (internet)seks.

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in ziektes en gezondheidsproblemen van vrouwen, ofwel gynaecologie. De gynaecoloog houdt zich bijvoorbeeld bezig met allerlei ziektes en aandoeningen van de vagina, de baarmoeder, de eileiders en eierstokken. Maar ook met zwangerschap, bevallingen en problemen rond de vruchtbaarheid.

H

()

Harde sjanker

Harde sjanker betekent 'harde zweer' en is een ouderwetse aanduiding voor de soa syfilis. Op de plek waar je geïnfecteerd bent geraakt, ontstaan één of meerdere zweertjes. Bijvoorbeeld op de penis, in de vagina, in de anus of in de mond. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje is soms moeilijk te zien, omdat het in de vagina of in de anus kan zitten. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen twee à drie weken. De ziekte is echter niet weg. Na ekele weken kun je dan de volgende verschijnselen krijgen:
 • vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen,
 • grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging,
 • haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan,
 • oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies,
 • een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.
Andere woorden zijn: sief en lues.

HCG

HCG staat voor 'humaan choriongonadotrofine' en is het zwangerschapshormoon. Het wordt tijdens een zwangerschap door de placenta gemaakt. In de urine van de vrouw is dit hormoon meestal één tot twee weken na de bevruchting aantoonbaar. Een zwangerschapstest is gebaseerd op het aantonen van dit hormoon. Deze test is betrouwbaar vanaf de eerste dag je menstruatie uit is gebleven.

Hepatitis B

De soa hepatitis B is een ernstige virusinfectie die een ontsteking van je lever kan veroorzaken. Je kunt hepatitis B oplopen via seks, maar ook via contact met geïnfecteerd bloed. Er bestaat een goed vaccin tegen hepatitis B. Mensen die bijvoorbeeld vanwege hun werk of door een seksleven meer risico lopen op deze infectie, kunnen zich laten vaccineren via de huisarts of de GGD.

Herpes (genitalis)

Herpes genitalis is een soa veroorzaakt door een virus. Het gaat om hetzelfde soort virus dat ook een koortslip kan veroorzaken. Deze soa begint met één of meerdere vaak pijnlijke blaasjes op en rond de penis, vagina of anus. Deze blaasjes drogen na verloop van tijd in tot een korstje en verdwijnen dan weer. Vaak komen de herpesblaasjes terug als je weerstand laag is. De kans op overdracht van herpes is het grootst als je last hebt van de blaasjes. Dat geldt ook voor een koortslip. Heb je daar last van, kom dan niet met je mond aan de penis of vagina van je partner totdat het weer goed genezen is.

Hersteloperatie (Maagdenvlies)

Eigenlijk klopt de benaming 'hersteloperatie' niet. Het maagdenvlies is geen vlies dat beschadigd kan raken, maar een soepel randje weefsel aan het begin van je vagina. Er valt daarom eigenlijk ook niets te herstellen. Bij een 'hersteloperatie' wordt dit randje weefsel aan het begin van de vagina, strakker gemaakt. De kans dat het meisje gaat bloeden als ze seksueel contact heeft is dan groter, omdat de ingang nauwer is.

Hetero / heteroseksueel

Als je als meisje (bijna) alleen op jongens valt of als jongen (bijna) alleen op meisjes, ben je heteroseksueel.

Heteroseksualiteit

Seksuele voorkeur voor mensen van het andere geslacht.

Hiv

Hiv is de naam van het virus dat aids veroorzaakt. Het is de afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus. Nadat iemand hiv heeft opgelopen, breekt dit virus langzaam het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei infecties en bepaalde vormen van kanker waartegen het anders wel bestand zou zijn. Daardoor kan iemand die hiv-positief is op den duur aids ontwikkelen. Vaak duurt dat acht tot tien jaar. Een hiv-infectie en aids kunnen niet genezen. Wel is behandeling mogelijk. Er zijn medicijnen die vermenigvuldiging van hiv onderdrukken waardoor het afweersysteem toch goed kan blijven werken.

Hiv-positief

Hiv is de naam van het virus dat aids veroorzaakt. Als uit bloedonderzoek blijkt dat iemand dit virus heeft opgelopen, dan zeggen we dat iemand positief test op hiv. Iemand is dan hiv-positief. Een ander woord voor hiv-positief is seropostief.

Hiv-test

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Een hiv-test kan aantonen of je antistoffen tegen hiv in je bloed hebt. Antistoffen worden door je eigen afweer aangemaakt als reactie op het binnendringen van hiv. De hiv-test (ook vaak hiv-antistoffentest genoemd) is betrouwbaar vanaf drie maanden nadat je voor het laatst een risico hebt gelopen.

Holebi

Holebi is een verzamelwoord voor homo's, lesbo's en biseksuelen. Holebi's zijn mensen die vallen op mensen van hetzelfde geslacht of op beide seksen. Het 'holebiwereldje' is een verzamelnaam voor de meest uiteenlopende plaatsen waar je andere homo's, lesbo's of bi's kan vinden. Bijvoorbeeld websites, fora, clubs, cafés en verenigingen.

Homo / homoseksueel

Als je als meisje (bijna) alleen op meisjes valt of als jongen (bijna) alleen op jongens, wordt dat homoseksueel genoemd. Het is een westerse benaming voor mensen met een voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht. Een jongen die het liefst met jongens vrijt, wordt ook wel homo genoemd, een meisje dat het liefst met meisjes vrijt, wordt ook wel lesbisch genoemd.

Homofilie

Homofilie is een ouderwets woord voor homoseksualiteit. Vroeger noemde men homoseksuelen ook wel homofielen  

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is afgeleid van het Griekse woord 'homos' (dat 'gelijk' betekent) en het Latijnse woord 'sexus' ('geslacht'). Homoseksualiteit is een westerse benaming voor mensen met een voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht. Een jongen die het liefst met jongens vrijt, wordt ook wel homo genoemd, een meisje dat het liefst met meisjes vrijt, wordt ook wel lesbisch genoemd.

Hormonen

Hormonen zijn stofjes die in je lichaam de werking van allerlei organen regelen. Bijvoorbeeld het ontstaan van de geslachtsdelen en het op gang brengen van de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit. Ook spelen ze een rol bij seksueel verlangen en bij de voortplanting.
 • Bij jongens is het belangrijkste hormoon testosteron.
 • Bij meisjes gaat het om oestrogeen en progesteron.

Hormoonspiraaltje

Een spiraaltje is een voorbehoedmiddel. Er bestaat een hormoonspiraaltje met de merknaam Mirena. En er bestaat ook een spiraaltje van koper.
 • De hormonen in het hormoonspiraaltje zorgen dat je niet zwanger wordt. Het beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap.
 • Het koperspiraaltje is een voorbehoedmiddel één van de weinige soorten anticonceptie waarin geen hormonen zitten. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Het koperspiraaltje beschermt een meisje tien jaar tegen zwangerschap.
Het spiraaltje heeft de vorm van een soort 'ankertje'. Het wordt door een arts in je baarmoeder geplaatst.

I

()

Implanon

Implanon is de merknaam van het anticonceptiestaafje, een staafje in je bovenarm, ongeveer zo groot als een lucifer. Elke dag geeft het staafje een heel kleine hoeveelheid hormonen aan je lichaam af, voldoende om je tegen zwangerschap te beschermen. Het staafje kan drie jaar in je bovenarm blijven zitten en beschermt je in die drie jaar tegen zwangerschap. Het inbrengen van het staafje moet door een ervaren arts gedaan worden.

Impotentie

Jongens met een erectieprobleem hebben moeite om een erectie te krijgen of hun erectie vast te houden. De meeste jongens maken dat wel eens mee. Je hebt pas een erectieprobleem als het vaker voorkomt en je er echt last van hebt. Een ander woord voor erectieprobleem is impotentie. De oorzaak van een erectieprobleem kan sterk verschillen:
 • Bij jongens tussen de 12 en 25 jaar is een belangrijke oorzaak faalangst. Omdat je in deze leeftijd nog weinig ervaring hebt met seks, kan door de spanning kan je erectie verdwijnen. Dat is heel normaal en gebeurt bij veel jongens.
 • Als je vaker hebt dat het misgaat, kun je bang worden dat je de volgende keer weer geen erectie hebt. Daardoor blijft het spannend en kom je terecht in een vicieuze cirkel.
 • Een andere oorzaak is vermoeidheid of stress.
 • Ook teveel alcohol kan er toe leiden dat je geen stijve kunt krijgen. Dan heb je in de roes van de alcohol wel erg zin in seks, maar lukt het toch niet.
Soms is de oorzaak ook iets lichamelijks. Heb jij wel een ochtenderectie? Dan is er niets aan de hand met je lichaam. Dan is de kans groot dat je gewoon wat te gespannen bent.

Incest

Incest is seksueel contact tussen twee leden binnen een familie. Bijvoorbeeld: ouders met kinderen of broers en zussen onderling. Maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een stiefvader met een stiefdochter, een tante of oom met een neefje of nichtje. Incest gebeurt niet alleen met meisjes, maar ook met jongens. Incest is heel ingrijpend voor degene die het overkomt. Heb je er zelf mee te maken of ken je iemand die dit is overkomen? Ga naar een vertrouwensarts of leerlingbegeleider op je school.    

Incubatietijd

Incubatietijd is de tijd tussen het oplopen van een soa en dat je er klachten van krijgt. Bij chlamydia zit er bijvoorbeeld meestal één tot drie weken tussen het oplopen van deze bactrerie en dat je last kunt krijgen van klachten als een branderig gevoel bij het plassen en afscheiding.    

Inlegkruisje

Een inlegkruisje dragen sommige meisjes in hun onderbroek op de dagen dat ze niet of heel licht menstrueert. Het inlegkruisje vangt de natuurlijke afscheiding van de vagina op.

Intimidatie, seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is seksueel getint gedrag dat jij niet wilt. Dit kan een lichamelijke aanraking zijn, maar het kan ook gaan om woorden of vragen op internet. Ernstige vormen zijn aanranding of verkrachting. Vaak gebeurt seksuele intimidatie op het werk, op je stage of op school. Meestal betreft het meisjes, maar ook jongens worden geïntimideerd.

Inwendig onderzoek

Als een vrouw last heeft van afscheiding, pijn in de onderbuik of tussentijdse bloedingen, kijkt een arts met behulp van een speculum (eendenbek) naar de binnenkant van de vagina en de baarmoedermond. Een speculum lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar doet geen pijn.

J

()

Jaloezie

Als je jaloers bent, ben je bang om de aandacht van je vriend(in) te verliezen aan iemand anders. Het is een vorm van angst die uit onzekerheid ontstaat. Je kan jaloers zijn omdat je vindt dat iemand anders te veel aandacht krijgt van je partner. Je kan ook jaloers zijn omdat je bang bent dat je partner iemand anders mooier en interessanter vindt dan jou. De één is van nature jaloerser dan de ander. Een beetje jaloezie binnen een relatie is normaal. Maar als de jaloezie te heftig wordt, is dat niet goed voor je relatie.

K

()

Kamsymfyse

De kamsymfyse is het deel van het schaambeen dat je kunt voelen als je op de venusheuvel drukt. Ook van binnen in de vagina kun je de kamsymfyse soms voelen. Bij het ene meisje is dit groter en beter voelbaar dan bij het andere meisje. In sommige gevallen heeft de kamsymfyse een scherpe rand. Dat kan leiden tot pijn bij het neuken. Als je hier last van hebt, kun je de pijn voorkomen door een ander standje te kiezen. 
 • Probeer je benen zover mogelijk op te trekken en leg eventueel een kussen onder je billen.
 • Of kies voor een standje waarbij de penis van achter wordt binnengebracht.
Als je denkt dat je hier last van hebt, kan je bij de huisarts terecht of bij een Sense spreekuur voor advies en informatie.

Kittelaar

Kittelaar is een ander woord voor 'clitoris' of 'clit'. Dit is het bobbeltje bovenaan de binnenste schaamlippen. Het is ongeveer tussen de drie en acht millimeter groot. Vagina Het is het meest gevoelige plekje bij een meisje. Als de clitoris wordt gestreeld of gelikt, wordt het bobbeltje wat groter. Er ontstaat een lekker gevoel in je lichaam. Bij langer wrijven kan een meisje klaarkomen.

Klaarkomen

Als je bij seks of masturberen een orgasme bereikt, noemen we dat klaarkomen.
 • Als een meisje klaarkomt, trekken de spieren van de bekkenbodem, rond de vagina en de anus, zich ritmisch samen. Soms gebeurt dit ook in de baarmoeder. Deze samentrekkingen geven een prettig en opwindend gevoel in de schaamstreek. Sommige meisjes voelen dit door hun hele lichaam.
 • Ook bij een jongen trekken de bekkenbodemspieren rond de penis en anus samen. Ook krijgt de jongen een zaadlozing.
Er zijn meisjes die vocht afscheiden op het moment dat ze klaarkomen. Dit is geen urine, maar vaginale vloeistof. Vaak wordt dat in verband gebracht met de G-plek. Dat is een extra gevoelig plekje in de vagina, maar niet ieder meisje heeft dat.

Klysma

Een klysma is een instrument om via endeldarm te reinigen. Het gaat om een soort knijpfles / waterzak met een slang eraan. Sommige mensen gebruiken de douchekop, of een slang vastgemaakt aan de douche, om de darmen te spoelen. Soms worden klysma's gedaan voor medische redenen. Bijvoorbeeld om de darmen voor een operatie schoon te spoelen of als er sprake is van een verstopping. Ook bij seks wordt soms een klysma gebruikt om voor anale seks de darmen te schoon te spoelen. Maar let op! Het water verwijdert niet alleen poep, maar ook een deel van je darmflora. Dat zijn allerlei bacteriën die je nodig hebt voor een goede voedselvertering. Bovendien kan het water ook het laagje slijm van de binnenwand van je anus wegspoelen. Doe het dus niet te vaak.    

Knijptechniek

Als je als jongen last hebt last hebt van te vroeg klaarkomen bij het vrijen, is de knijptechniek één van de oplossingen die je kunt proberen. Vlak voor het punt dat een orgasme niet tegen te houden is, knijp je in de penis en eikel om het bloed uit je penis weg te krijgen. Daardoor neemt je erectie weer een beetje af en voorkom je dat je al klaarkomt. Knijp nooit te hard. Het moet geen pijn doen.  

Kont

Kont is een ander woord voor anus. De anus zit aan de achterkant van je lichaam tussen je billen. De anus is de uitgang van het darmkanaal, ook wel poepgaatje genoemd. Voor veel mensen is de anus een erg gevoelig plekje en prettig om bij het seksspel te betrekken. Bijvoorbeeld door vingeren likken of neuken.

Kontlikken

Voor kontlikken wordt vaak ook het Engelse woord 'rimmen' gebruikt. Of het Latijnse 'anilingus'. De anus is een erg gevoelig plekje waar veel zenuwuiteinden samen komen. Veel mensen vinden het lekker als bij seks ook de anus geprikkeld en gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld met je tong.  

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Meestal gaat dat om herpes type 1, maar soms ook om herpes type 2. Via pijpen of beffen kan een koortslip overgedragen worden van de mond naar de vagina of penis. En natuurlijk ook andersom. De kans op overdracht is het grootst op het moment dat de koortsblaasjes zichtbaar zijn. Het vocht in de blaasjes bevat namelijk veel virus. Heb je last van een koortslip, dan even niet zoenen, pijpen of beffen totdat alle klachten weer goed genezen zijn. Herpes is trouwens een veel voorkomend virus. De meeste mensen die het oplopen, krijgen zelf er helemaal geen klachten van. Herpes is alleen goed vast te stellen en te behandelen als je wel klachten hebt gekregen.

Koperspiraaltje

Een spiraaltje is een voorbehoedmiddel. Er bestaat een hormoonspiraaltje met de merknaam Mirena. En er bestaat ook een spiraaltje van koper.
 • De hormonen in het hormoomspiraaltje zorgen dat je niet zwanger wordt. Het beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap.
 • Het koperspiraaltje is een voorbehoedmiddel één van de weinige soorten anticonceptie waarin geen hormonen zitten. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Het koperspiraaltje beschermt een meisje tien jaar tegen zwangerschap.
Het spiraaltje heeft de vorm van een soort 'ankertje'. Het wordt door een arts in je baarmoeder geplaatst.

Kut

Kut is een ander woord vagina. De vagina is de toegangsweg naar de baarmoeder. Het is een elastische buis, bekleed met slijmvlies. Normaal gesproken is die buis vrij nauw. Maar je vagina is heel rekbaar en soepel. Als je opgewonden bent, wordt je vagina vochtig. Zo kan er vrij makkelijk een penis of bijvoorbeeld vingers naar binnen. Als je zwanger bent, kan er zelfs een baby doorheen. Andere woorden zijn: kut, doos, poes, flamoes, spleetje, yoni of kutje. Tip: gebruik het woord dat jij het prettigst vindt.

L

()

Labia

Labia betekent lippen of schaamlippen. De schaamlippen beschermen de ingang van de vagina. Ieder meisjes heeft twee buitenste schaamlippen en twee binnenste schaamlippen. In de schaamlippen zitten een heleboel klieren. Die zorgen ervoor dat je vagina vochtig wordt als je opgewonden bent.

Lesbienne

Een lesbienne is een meisje dat (bijna) alleen op meisjes valt. Dit woord wordt niet heel veel gebruikt: je hoort vaker lesbisch of lesbo. Soms gebruiken mensen het woord 'lesbi'. Eigenlijk klopt dat niet: je bent lesbisch, of je bent een lesbo/lesbienne. De woorden lesbisch, lesbienne en lesbo zijn vernoemd naar het eiland Lesbos waar de Griekse dichteres Sappho de liefde voor vrouwen beschreef en bedreef.

Lesbo

Een meisje dat op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Andere woorden zijn lesbo en lesbienne. Soms gebruiken mensen het woord 'lesbi'. Eigenlijk klopt dat niet: je bent lesbisch, of je bent een lesbo/lesbienne. De woorden lesbisch, lesbienne en lesbo zijn vernoemd naar het eiland Lesbos waar de Griekse dichteres Sappho de liefde voor vrouwen beschreef en bedreef.

Leukorrhea

Leukorrhea betekent afscheiding. Veel meisjes hebben afscheiding. Het gaat om witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Dit begint voor het eerst in de puberteit, meestal vlak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig. Afscheiding is heel normaal als het niet jeukt, stinkt of een ongewone kleur heeft. Een ander woord voor deze normale afscheiding is witte vloed. Tips:
 • Doe elke dag schoon katoenen ondergoed aan,
 • was je vagina alleen met lauw water, geen zeep.
Is je afscheiding anders dan normaal? Heb je jeuk of pijn? Ga naar de dokter. Dit kan duiden op een soa, een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.

Levenorgestrel

Levonorgestrel is de werkzame stof in een morning-afterpil (noodpil). Deze pil kun je slikken na een risico op zwangerschap. Het liefst binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans op een zwangerschap. De morning-afterpil is bedoeld voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je condoom gescheurd is of als je de gewone anticonceptiepil bent vergeten te slikken. De morning-afterpil is niet bedoeld als alternatief voor het condoom en/of de gewone anticonceptiepil. Je kunt de morning-afterpil kopen bij een apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts. De morning-afterpil wordt ook wel MAP of noodpil genoemd.

LHBT

LHBT staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. In het Engels heb je het over LGBT omdat de G dan voor 'gay' staat. Lees hier

Libido

Een wat ouderwets woord voor de mate waarin mensen zin in (behoefte aan) seks hebben.    

Lichaamsbeeld

Hoe je denkt dat je eruit ziet, hoe aantrekkelijk je bent voor iemand anders. Met name in de puberteit kun je je daar erg onzeker over voelen. Dat is dus niet raar. Het hoort er gewoon een beetje bij.    

Liefde

Liefde betekent dat je van iemand houdt. Je voelt je fijn als je bij die persoon bent. Liefde kun je voelen voor je partner, maar ook voor je ouders, je vrienden of je huisdier. Liefde is niet hetzelfde als verliefdheid. Een relatie begint met verliefdheid. Verliefdheid kan overgaan in liefde, in houden van. Als jullie allebei van elkaar houden, heb je veel voor elkaar over: je bent trots op elkaar, je wilt samen verder. Liefde verdwijnt niet zomaar. Af en toe heb je nog wel dat gevoel van verliefdheid, maar niet meer zo heftig als in het begin. Liefde is niet hetzelfde als seks en seks is niet hetzelfde als liefde.

Liefdesverdriet

Als je verliefdheid niet beantwoord wordt. Of als je vriend of vriendin het uitmaakt terwijl jij zelf graag bij elkaar was gebleven. De meeste mensen maken dit wel eens mee. Je kan je er echt heel ongelukkig door voelen, of juist heel boos, of heel jaloers. Maar als je relatie stopt, betekent dit niet dat jij als persoon bent mislukt. Helaas moet je wel door de pijn heen. Liefdesverdriet heeft vaak wat tijd nodig om te slijten. Maar echt waar: na een tijdje voel je je weer beter.

Loverboy

Loverboys zijn pooiers die meisjes ronselen en hen via misleiding en gespeelde liefde inpalmen. Vervolgens buiten ze meisjes uit in de prostitutie.

Lovergirls

Lovergirls zijn meisjes die loverboys (pooiers) helpen bij het ronselen en inpalmen van meisjes voor de prostitutie.

Lues

Lues is een ander woord voor de soa syfilis. Op de plek waar je geïnfecteerd bent geraakt, ontstaan één of meerdere zweertjes. Bijvoorbeeld op de penis, in de vagina, in de anus of in de mond. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje is soms moeilijk te zien, omdat het in de vagina of in de anus kan zitten. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen twee à drie weken. De ziekte is echter niet weg. Na ekele weken kun je dan de volgende verschijnselen krijgen:
 • vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen,
 • grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging,
 • haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan,
 • oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies,
 • een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.
Andere woorden zijn: sief en harde sjanker.

M

()

Maagd

Een maagd is een meisje of een jongen die nog nooit geslachtsgemeenschap heeft gehad. Het kan dus best zijn dat iemand wel al wat seksuele ervaring heeft, maar nog niet geneukt heeft. En dan ben je in principe dus nog maagd. Bij driekwart van de jongeren gaat de seksuele ontdekkingsreis in deze volgorde: eerst zoenen, dan strelen onder kleren, daarna vingeren en aftrekken, naakt vrijen en tot slot pas neuken. Gemiddeld zijn jongeren zeventien als ze voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben.

Maagdenvlies

Het maagdenvlies is een soort ribbeltje of randje aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies dat de vagina afsluit. Het kan ook niet kapot gaan van het sporten of van een tampon. Het kan dus ook niet 'scheuren' of 'doorboord' worden bij de eerste keer. De meeste meisjes bloeden niet bij de eerste keer.
 • Geen bloedverlies hoeft dus niet te zeggen dat een meisje al eens met iemand geslachtsgemeenschap heeft gehad en dus geen maagd meer is.
 • Ook hoeft de eerste keer beslist geen pijn te doen.
 • Bloedverlies of pijn komt vaak doordat de vagina niet vochtig genoeg is als de jongen bij het meisje naar binnen wil.
 • Daarnaast is de eerste keer vaak spannend. En die spanning kan er voor zorgen dat een meisje (onbewust) de spieren rond haar vagina spant.
Neem genoeg tijd voor het voorspel. Dan gaat het makkelijker.

Maandverband

Als een meisje ongesteld is, verliest ze bloed. Ze kan dan maandverband of tampons gebruiken.
 • Maandverband plak je in je onderbroek. Op die manier wordt het bloed (bij de opening van de vagina) opgevangen.
 • Een tampon wordt in de vagina gedaan. De tampon vangt dus het bloed op voor het uit de vagina komt.
Er zijn verschillende soorten en maten maandverband, bijvoorbeeld maandverband voor het begin van de menstruatie (als je veel bloed verliest) en voor 's nachts. Maandverband en tampons moet je regelmatig vervangen, minstens een paar keer per dag.

MAP

MAP is de afkorting voor morning-afterpil. Deze pil kun je slikken na een risico op zwangerschap. Het liefst binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans op een zwangerschap. De morning-afterpil is bedoeld voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je condoom gescheurd is of als je de gewone anticonceptiepil bent vergeten te slikken. De morning-afterpil is niet bedoeld als alternatief voor het condoom en de gewone pil. Je kunt de morning-afterpil kopen bij een apotheek of drogist zonder recept van de huisarts. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd.

Masturberen

Masturberen is met jezelf vrijen. Dat kan op allerlei manieren. Meisjes doen het meestal door te vingeren, jongens door zichzelf af te trekken. Zelfbevrediging is iets natuurlijks en veel mensen vinden het prettig om te doen. Het is beslist niet iets om je schuldig over te voelen. Andere woorden zijn zelfbevrediging of soloseks.

Meisjesbesnijdenis

Bij de besnijdenis van een meisje wordt de clitoris gedeeltelijk of helemaal weggehaald. Soms worden ook de binnenste en buitenste schaamlippen verwijderd. Daarna wordt de ingang van de vagina gehecht of vernauwd. Een zeer kleine opening ter grootte van een speldenknopje blijft dan over. Dit is waar de urine en menstruatie doorheen moet. De besnijdenis is onherstelbaar. Als de clitoris is weggehaald, kan een meisje niet meer via de clitoris klaarkomen. Dit heeft dus grote invloed op het plezier in seks. Ouders hebben verschillende redenen om hun dochter te laten besnijden. Die hebben te maken met de cultuur waarin ze leven.
 • In sommige culturen heerst de traditie dat de vrouwen maagd blijven tot het huwelijk. Daar wordt gedacht dat het besnijden van meisjes een goede manier hiervoor is.
 • Ook wordt het in sommige Afrikaanse landen mooier en/of schoner gevonden als je besneden bent.
Vaak speelt ook de druk van de omgeving een rol. In een omgeving waar meisjes die besneden zijn gezien worden als reine vrouwen is het moeilijk om aan die druk te ontkomen. In Nederland is het besnijden van meisjes verboden.

Menarche

Menarche is het tijdstip van de eerste menstruatie. De eerste menstruatie vindt meestal plaats tussen 10 en 16 jaar. Blijft het langer uit, is het verstandig om een arts te raadplegen. Voor jonge meisjes is het trouwens normaal als je menstruatiecyclus nog niet regelmatig is. Dan kan het best gebeuren dat je menstruatie eens één of meerdere maanden overslaat. Ook stress, streng lijnen en fanatiek, sporten kunnen soms tot gevolg hebben dat je menstruatie uitblijft.

Menstruatie

Als je menstrueert, wordt een deel van de binnenwand van de baarmoeder afgestoten omdat er geen bevruchting plaatsvindt. Uit de vagina komen bloed en slijm. Dat gebeurt zo'n veertien dagen na de eisprong en kan twee tot acht dagen duren (gemiddeld vijf dagen). Veel meisjes voelen zich niet zo lekker als ze ongesteld zijn of moeten worden. Ze hebben last van buikpijn, hoofdpijn of zijn erg moe. Ook kan je je humeurig of verdrietig voelen. Dat komt door de hormonen. Wat kun je doen? Het beste is om jezelf een beetje te verwennen als je je zo voelt. Neem een kruik tegen de buikpijn, dat verlicht de pijn. En kruip lekker op de bank. Ook kan je een aspirientje nemen tegen de pijn. Sommige meisjes vinden dat chocolade ook goed werkt. Een ander woord voor menstruatie is ongesteld zijn.

Menstruatiecyclus

De maandelijkse menstruatiecyclus van een meisje duurt gemiddeld 30 dagen.
 • De cyclus begint met een menstruatie. Die duurt twee tot acht dagen.
 • Dan wordt de eicel rijp, en vindt er een eisprong (ovulatie) plaats.
 • De baarmoederwand dan dikker zodat de bevruchte eicel zich er goed kan nestelen.
 • Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder dit extra slijm weer af. Dat komt dan als menstruatiebloed naar buiten.
 • En daarmee is de menstruatiecyclus weer opnieuw begonnen.
Als je de pil slikt, wordt je menstruatiecyclus geregeld door de hormomen uit de pil. De cyclus duur dan 28 dagen (vier weken).

Minipil

De minpil is een anticonceptiepil waarin alleen het hormoon progestageen zit. In de gewone anticoceptiepil zit ook nog het hormoon oestrogeen. De minipil is daarom geschikt voor vrouwen die geen oestrogenen mogen slikken.

Mirena

Mirena is de merknaam van het hormoonspiraaltje. Het is een middel om je tegen zwangerschap te beschermen. Het heeft de vorm van een soort 'ankertje' en wordt dor een arts in je baarmoeder geplaatst. De hormonen in het hormoonspiraaltje zorgen dat je niet zwanger wordt. Het beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap. Er bestaat ook een kopoerspiraaltje dat tien jaar tegen zwangerschap beschermt.

Misbruik, seksueel misbruik

Als je gedwongen wordt om seksuele handelingen te ondergaan of te doen, heet dat seksueel misbruik. Seksueel misbruik heeft eigenlijk niets met seks te maken. Het is een seksuele uiting van agressie en macht. Er kan sprake zijn van direct lichamelijk geweld of dreiging daarmee. Het kan ook gebeuren via psychologische druk, zoals intimidatie of chantage. Plegers zijn meestal mannen, maar soms ook vrouwen. Seksueel misbruik is strafbaar.

Monogamie

Monogaam betekent dat je alleen met een vaste vriend of vriendin seks hebt. En dat die partner het ook alleen met jou doet. Veel jongeren denken dat ze monogaam zijn, maar in werkelijkheid hebben ze eigenlijk toch wisselende partners. Vaak duren hun eerste relaties kort; bijvoorbeeld enkele weken of een paar maanden. En als de relatie uit is, beginnen ze na verloop van tijd met een nieuwe partner. Ze zijn dus tijdelijk monogaam. Dit wordt ook wel seriële monogamie genoemd.    

Morning-afterpil

De morning-afterpil kun je slikken na een risico op zwangerschap. Het liefst binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans op een zwangerschap. De morning-afterpil is bedoeld voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je condoom gescheurd is of als je de gewone anticonceptiepil bent vergeten te slikken. De morning-afterpil is niet bedoeld als alternatief voor het condoom en de gewone pil. Je kunt de morning-afterpil kopen bij een apotheek of drogist zonder recept van de huisarts. De morning-afterpil wordt ook wel MAP of noodpil genoemd.

Morning-afterspiraal

Als je risico hebt gelopen op een zwangerschap, maar je bent te laat voor de morning-afterpil, kun je tot vijf dagen na de seks via een arts een morning-afterspiraaltje laten zetten. Dat gaat dan om het koperspiraaltje. Dat zorgt ervoor dat de baarmoederwand ongeschikt wordt voor een bevruchte eicel om zich te nestelen. Je kunt voor een spiraaltje terecht bij de huisarts, maar ook bij sommige Sense spreekuren.

N

()

Natte droom

Spontane zaadlozing tijdens de slaap. Vaak merkt een jongen het 's morgens pas. Soms gaat een natte droom gepaard met een seksuele droom, maar dat hoeft niet. Soms is het gewoon een kwestie van 'opruimen' van opgehoopt zaad. Ook meisjes kunnen 's nachts in hun slaap een orgasme hebben.    

Nauwe voorhuid

De voorhuid kan zo nauw zijn dat hij niet goed over de eikel teruggetrokken kan worden, bijvoorbeeld als je een erectie krijgt. Als je geboren wordt, zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Ergens tussen je achtste en veertiende jaar gaat je voorhuid vanzelf loszitten. Gebeurt dat niet, kan het pijnlijk zijn om je af te trekken of om te neuken. Ook kun je dan niet goed de eikel schoonhouden en dan kan zich onder de voorhuid flink wat smegma ophopen. Door middel van oprekoefeningen kun je dan proberen de voorhuid losser te maken.
 • Probeer iedere dag de voorhuid een beetje verder over de eikel te trekken terwijl je penis nog slap is.
 • Doe dit voorzichtig, forceer niets. Gebruik eventueel wat glijmiddel.
 • Wanneer dit goed gaat, kun je dezelfde oprekoefening ook proberen als de penis stijf is.
 • Zie je na een paar maanden geen verbetering, ga dan naar je huisarts of naar een Sense speekuur voor advies.
En ander woord voor nauwe voorhuid is 'fimosis'.

Neuken

Neuken wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina of anus gaat.
 • Neuken met de penis in de vagina heet vaginale seks.
 • Neuken met de penis in de anus heet anale seks.
Andere woorden voor neuken zijn: geslachtsgemeenschap, coïtus, met elkaar naar bed gaan, neuken, 'het doen' of seksen.

Nicht

Nicht is een ander woord voor homo. Eigenlijk is het een scheldwoord dat je normaal dus nooit tegen iemand moet gebruiken. Maar onder homojongens onderling is het soms ook een geuzennaam. Dat wil zeggen dat ze het woord expres gebruiken om er voor zichzelf een positieve draai aan te geven. Het woord nicht wordt niet veel gebruikt: je hoort vaker woorden als homo en gay.

Noodpil

Noodpil is een ander woord voor morning-afterpil. Deze pil kun je slikken na een risico op zwangerschap. Het liefst binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans op een zwangerschap. De morning-afterpil is bedoeld voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je condoom gescheurd is of als je de gewone anticonceptiepil bent vergeten te slikken. De morning-afterpil is niet bedoeld als alternatief voor het condoom en de  gewone pil. Je kunt de morning-afterpil kopen bij een apotheek of drogist zonder recept van de huisarts. De morning-afterpil wordt ook wel MAP genoemd.

Noodspiraaltje

Noodspiraaltje is een ander woord voor morning-afterspiraaltje. Als je risico hebt gelopen op een zwangerschap, maar je bent te laat voor de morning-afterpil, kun je tot vijf dagen na de seks via een arts een morning-afterspiraaltje laten zetten. Dat gaat dan om het koperspiraaltje. Dat zorgt ervoor dat de baarmoederwand ongeschikt wordt voor een bevruchte eicel om zich te nestelen. Je kunt voor een spiraaltje terecht bij de huisarts, maar ook bij sommige Sense spreekuren.

NuvaRing

NuvaRing is de merknaam van de anticonceptiering. Het is een buigzame kunststof ring die je in je vagina draagt. De anticonceptiering geeft dagelijks een constante hoeveelheid hormonen af aan je lichaam. Daarmee ben je een maand lang beschermd tegen zwangerschap. De ring is lichter dan de pil. Er zitten dus minder hormonen in. Je draagt de ring drie weken achter elkaar in je vagina. Daar voel je niets van. Na drie weken haal je de ring er met je vinger gemakkelijk weer uit. Dan volgt de ringvrije week. In deze week word je ongesteld. In deze week blijf je wel beschermd tegen zwangerschap. Na deze week begin je met een nieuwe ring. De anticonceptiering kun je bij je huisarts krijgen.

O

()

Ochtenderectie

Jongens worden vaak 's ochtends wakker met een erectie. Dat hoeft niet te betekenen dat je over seks gedroomd heb. Het is een spontane erectie.

Oestrogeen

Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon. Het speelt een belangrijke rol in het ontstaan van de vrouwelijke geslachtsdelen en het op gang brengen van de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit. Verder regelen ze de menstruatiecyclus. Oestrogeen komt trouwens ook in het lichaam van jongens en mannen voor.

Ongesteld

Als je ongesteld bent, dan heb je je menstruatie. Dan wordt een deel van de binnenwand van de baarmoeder afgestoten omdat er geen bevruchting plaatsvindt. Uit de vagina komen bloed en slijm. Dat gebeurt zo'n veertien dagen na de eisprong en kan twee tot acht dagen duren (gemiddeld vijf dagen). Veel meisjes voelen zich niet zo lekker als ze ongesteld zijn of moeten worden. Ze hebben last van buikpijn, hoofdpijn of zijn erg moe. Ook kan je je humeurig of verdrietig voelen. Dat komt door de hormonen. Wat kun je doen? Het beste is om jezelf een beetje te verwennen als je je zo voelt. Neem een kruik tegen de buikpijn, dat verlicht de pijn. En kruip lekker op de bank. Ook kan je een aspirientje nemen tegen de pijn. Sommige meisjes vinden dat chocolade ook goed werkt. Een ander woord voor menstruatie is ongesteld zijn.

Ontmaagding

Ontmaagding betekent dat je voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebt. Het kan dus best zijn dat iemand wel al wat seksuele ervaring heeft, maar nog niet geneukt heeft. En dan ben je in principe dus nog maagd. Bij driekwart van de jongeren gaat de seksuele ontdekkingsreis in deze volgorde: eerst zoenen, dan strelen onder kleren, daarna vingeren en aftrekken, naakt vrijen en tot slot pas neuken. Gemiddeld zijn jongeren zeventien als ze voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben.

Onveilig vrijen

Onveilig vrijen is:
 • Neuken (geslachtsgemeenschap) zonder condoom en pil of ander anticonceptiemiddel.
 • Anale seks zonder condoom.
 • Pijpen en beffen zonder condoom of beflapje.

Orale seks

Orale seks is vrijen met je mond en tong.
 • Beffen is het likken van de vagina,
 • Pijpen is likken of zuigen aan de penis.
Zorg dat je bij orale seks geen menstruatiebloed of sperma in je mond krijgt, zolang je niet zeker weet of je partner een soa heeft. Of gebruik bij orale seks een condoom of beflapje. Voor de meeste jongeren is orale seks nogal intiem. Doe het alleen als je het leuk vindt.

Orgasme

Als je bij seks of masturberen een orgasme bereikt, noemen we dat klaarkomen.
 • Als een meisje klaarkomt, trekken de spieren van de bekkenbodem, rond de vagina en de anus, zich ritmisch samen. Soms gebeurt dit ook in de baarmoeder. Deze samentrekkingen geven een prettig en opwindend gevoel in de schaamstreek. Sommige meisjes voelen dit door hun hele lichaam.
 • Ook bij een jongen trekken de bekkenbodemspieren rond de penis en anus samen. Ook krijgt de jongen een zaadlozing.
Er zijn meisjes die vocht afscheiden op het moment dat ze klaarkomen. Dit is geen urine, maar vaginale vloeistof. Vaak wordt dat in verband gebracht met de G-plek. Dat is een extra gevoelig plekje in de vagina, maar niet ieder meisje heeft dat.

Ovaria

Ovaria is een ander woord voor eierstokken. Ze liggen aan allebei de kanten naast de baarmoeder. Voortplantingsorganen Ze produceren de eicellen en ook de hormonen oestrogenen en progesteron. De eierstokken bewaren samen zo'n 250.000 eicellen. Eén keer per maand laten de eierstokken een eicel vrij. Dat noemen we de eisprong.

Ovulatie

Ovulatie betekent eisprong. Dit is het moment dat bij het meisje een gerijpte eicel uit de eierstokken los komt. Vanaf dat moment kan een meisje zwanger worden. De eisprong vindt plaats op de veertiende dag in de menstruatiecyclus. Maar let op, niet ieder meisje heeft een even regelmatige menstruatiecyclus. Soms gebeurt het enkele dagen eerder, soms enkele dagen later. Als je de pil slikt of een ander hormonaal voorbehoedmiddel gebruikt, vindt er geen eisprong plaats.

P

()

Packy

Een packy is een penisprothese waarmee je een bobbel in je broek krijgt. Veel transjongens, dus jongens die als meisje zijn geboren, gebruiken (een tijdje) een packy. Lees hier

Panseksueel

Sommige jongeren noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat ze op mensen vallen en dat het niet uitmaakt of iemand nou een meisje, een jongen of iets ertussenin is. 'Pan' betekent namelijk 'alles'. Veel mensen kennen dit woord niet.    

Parafimosis

Parafimosis kan optreden als je voorhuid te nauw is en bij een erectie achter de eikel vast blijft zitten. Het bloed kan dan niet weg uit de eikel en de voorhuid en dat is pijnlijk. Probeer het bloed uit de eikel weg te drukken, leg eventueel ijs op de zwelling, maar lukt het niet om de voorhuid weer over de eikel te trekken, zoek dan hulp bij een arts. Een ander woord voor parafimosis is Spaanse kraag.    

Parasieten

Parasieten zijn kleine beestjes die op of in je lijf kunnen leven. Ze gebruiken bijvoorbeeld je bloed als voedsel. Voorbeelden: schaamluis (platjes) en schurft.    

Parelketting

Parelketting zijn kleine, witte bobbeltjes (papillen) die boven op de rand van de eikel liggen. Het is een normaal verschijnsel, waar je niet voor behandeld hoeft te worden. Deze papillen worden vaak verward met genitale wratten. Genitale wratten is een soa, de papillen niet. Parelketting of Pearly Penile Papules Deze papillen zijn meestal zichtbaar vanaf de puberteit. Het is volkomen onschuldig en komt niet omdat je je niet goed wast. Wil je het zeker weten? Ga dan naar je huisarts of naar een spreekuur van Sense. Een ander woord voor parelketting is het Engelse 'pearly penile papules'.

Pearl index

De Pearl Index is een internationale lijst waarin je de betrouwbaarheid kunt opzoeken van een voorbehoedmiddel of een voorbehoedmethode. Die betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in het aantal vrouwen dat na een jaar toch zwanger is geraakt. Het gaat daarbij steeds om twee cijfers:
 • Het 'theoretische' cijfer geeft de betrouwbaarheid aan als je het voorbehoedmiddel precies zoals voorgeschreven gebruikt. Dus dat je bijvoorbeeld de pil iedere dag op hetzelfde tijdstip slikt zonder er ooit één te vergeten.
 • Het 'praktische' cijfer geeft aan wat de betrouwbaarheid in de praktijk is. Dan wordt dus ook gekeken naar hoe makkelijk of moeilijk het middel in het dagelijks gebruik blijkt te zijn.

Pearly Penile Papules

'Pearly penile papules' zijn kleine, witte bobbeltjes (papillen) die boven op de rand van de eikel liggen. In het Nederlands wordt het ook wel 'parelketting genoemd'.  Het is een normaal verschijnsel, waar je niet voor behandeld hoeft te worden. Deze papillen worden vaak verward met genitale wratten. Genitale wratten is een soa, de papillen niet. Parelketting of Pearly Penile Papules Deze papillen zijn meestal zichtbaar vanaf de puberteit. Het is volkomen onschuldig en komt niet omdat je je niet goed wast. Wil je het zeker weten? Ga dan naar je huisarts of naar een spreekuur van Sense.

Penis

De penis is het mannelijke geslachtsorgaan, ook wel pik, piemel, lul, snikkel of jongeheer genoemd. Penis Geen enkele penis ziet er hetzelfde uit. Er zijn allerlei vormen en afmetingen. Of een penis lang of kort, dun of dik, recht of krom is, zegt niets over het feit of een jongen goed kan vrijen.

Penislengte

Een slappe penis is tussen de 6 en 13 centimeter lang. Een stijve penis is ergens tussen de 12 en 21 centimeter lang. Een kleinere penis wordt bij een erectie naar verhouding groter dan een langere penis. Meestal groeit de penis tussen je elfde en je vijftiende jaar, maar het kan erg van jongen tot jongen verschillen. Je meet de penis vanaf de bovenkant bij de buik waar je penis begint, tot het topje van je eikel.   

Penisomtrek

De dikte van de penis kan van jongen tot jongen erg verschillen. De gemiddelde omtrek bij een volwassen man is waarschijnlijk ergens tussen de 8,5 tot 12 cm. Je meet de omtrek van de penis met een centimeterlint om het dikste gedeelte.  

Periodieke onthouding

Wie geen voorbehoedmiddelen wil gebruiken, kiest soms voor 'natuurlijke methodes' om zwangerschap te voorkomen. Bij periodieke onthouding kies je er voor om niet te vrijen in de vruchtbare periode van de vrouw. Bijvoorbeeld door op een kalender heel precies je menstruatiecyclus bij te houden, of door de Billingsmethode, waarbij de vrouw moet leren om aan de dikte van de afscheiding (het slijm) uit de vagina te bepalen of ze vruchtbaar is. Let op: deze methode is beslist niet betrouwbaar! Wil je echt niet zwanger worden, kun je beter kiezen voor een anticonceptiemiddel als de pil, het spiraaltje, de anticonceptiering en/of het condoom.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het neuken wordt ook wel 'dyspareunie' genoemd.
 • Meisjes kunnen hier last van hebben omdat ze niet nat genoeg zijn bij het neuken, omdat ze de spier rond hun vagina (onbewust) aanspannen of omdat ze een schimmelinfectie of soa hebben.
 • Jongens kunnen ook last hebben van pijn bij het neuken, als hun voorhuid te nauw is, hun toompje te kort is of als ze een soa hebben.
Pijn bij het neuken hoort niet en is op te lossen. Alleen kom je er vaak zelf niet goed vanaf. Heb jij er last van? Stop dan met neuken en vrij op andere manieren die geen pijn doen én ga naar de huisarts of Sense voor advies. Het is ook handig om het met je partner te bespreken, dat is voor veel mensen een opluchting.

Pijpen

Pijpen is het likken, zuigen en stimuleren van de penis met je mond. Pijpen is voor veel jongens erg opwindend. Door een jongen te pijpen, kan hij klaarkomen. Er zijn jongeren die dit alleen doen als ze zich heel vertrouwd voelen bij de ander. Ook zijn er jongeren die het gewoon niet lekker vinden. Pijpen is een klein risico op een soa:
 • Laat niet in je mond klaarkomen als je niet zeker weet dat je partner geen hiv of andere soa heeft,
 • Pijp niet als je een koortslip hebt,
 • Of gebruik een condoom bij het pijpen.
Andere woorden voor pijpen zijn felatio, afzuigen of orale seks.

Pil

De anticonceptiepil is door vrouwen het meest gebruikte voorbehoedmiddel. Vaak wordt de anticonceptiepil ook gewoon 'de pil' genoemd. Anticonceptiepleister De pil bevat dezelfde soort hormonen als die door het lichaam van een vrouw worden geproduceerd, maar ze hebben een andere uitwerking. Dat gaat zo:
 • Normaal krijgen de eierstokken uit de hersenen het signaal om hormonen te maken en een eicel te laten rijpen. Door de hormonen in de pil (oestrogeen en progestageen) wordt dat signaal verzwakt. Er treedt geen ovulatie op, de eisprong wordt onderdrukt en er komt geen eicel vrij.
 • Verder verandert de binnenwand van de baarmoeder. Deze wordt ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.
 • Ook het slijm bij de ingang van de baarmoedermond wordt taai. Hierdoor kunnen zaadcellen niet of heel moeilijk in de baarmoeder komen.
Door deze combinatie van effecten is het vrijwel onmogelijk om zwanger te worden.

Plasbuis

De plasbuis (urinebuis) verbindt de blaas met de buitenkant van het lichaam. De plasbuis (urinebuis) wordt ook wel urethra genoemd. Bij jongens komen plas en sperma uit hetzelfde gaatje. Het sperma gaat dus ook door de urinebuis. Een meisje heeft een apart gaatje waar alleen de plas uitkomt. Het zit tussen de vagina en clitoris in.

Platjes

Platjes is een ander woord voor schaamluis. Dit zijn kleine luisjes die leven op behaarde delen van je lichaam, uitgezonderd het hoofdhaar. Schaamluis (platjes) wordt overgedragen via seksueel contact, maar soms ook via beddengoed, kleding en badhanddoeken. Schaamluis kun je makkelijk zelf behandelen:
 • Ga naar een apotheek of drogist voor een crème of lotion.
 • Zorg dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt en was / lucht kleding en beddengoed.

Porno

Seksuele afbeeldingen en uitingen waar je opgewonden van kunt raken. Dat kunnen foto's zijn, videobeelden, filmbeelden of afbeeldingen op internetsites. Door porno te kijken, zie je dingen die je in je eigen leven vaak niet meemaakt: seks met meerdere mensen, seks met een onbekende of geblinddoekte seks. In porno kan alles. Maar let op, seks in pornofilms lijkt niet op seks in het echt. Het is een sprookje waar je lekker over kunt fantaseren. Verwacht niet dat het tussen jullie ook zo gaat. Trouwens, de acteurs in pornofilms zijn veel gespierder en hebben veel grotere piemels dan de meeste jongens en mannen. En de actrices zijn veel dunner en hebben veel grotere (nep)borsten dan de meeste meisjes en vrouwen. En kreunt jouw vriendin in het echt ook zo hard?

Pot

Een pot is een ander woord voor lesbische vrouw: als je als meisje op meisjes valt. Het woord 'pot' is zowel een scheldwoord als een geuzennaam: een woord dat lesbische meisjes/vrouwen zelf op een positieve manier gebruiken.

Prikpil

De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De prikpil wordt eens per 10 tot 12 weken ingespoten. Dit middel beschermt je tegen zwangerschap, niet tegen soa. Het voordeel van de prikpil is dat de anticonceptie voor een aantal maanden geregeld is. De prikpil kun je krijgen bij je huisarts en bij Sense.

Prostaat

De prostaat is een klier die onder de blaas van de man. Deze klier produceert het witte vocht dat met het sperma mee naar buiten komt bij een orgasme. De prostaat is erg gevoelig. Bij sommige jongens kan het masseren van de prostaat door anaal vingeren of neuken, leiden tot een orgasme.

Prostitutie

Seksuele contacten tegen betaling. Een prostituee is een vrouw die haar geld verdient door seks te hebben met mannen. Er werken ook jongens in de prostitutie.

Puberteit

Het woord puberteit wordt meestal gebruikt voor de lichamelijke veranderingen tussen je negende en zestiende jaar. Bij jongens gaat het vooral om lichaamsbeharing, het groeien van de penis, het zwaarder worden van je stem. Bij meisjes gaat het vooral om het groeien van de borsten en het op gang komen van de menstruatie. Ook van binnen verandert er veel. Je begint je voor seks te interesseren. Zie ik er wel leuk uit? Vinden anderen me wel aardig? Je moet wennen aan je nieuwe lichaam. Maak je geen zorgen: het hoort erbij.    

Puberteitsremmers

Kinderen en jongeren die transgender zijn, krijgen soms puberteitsremmers voorgeschreven. Dit zijn hormonen die de lichamelijke veranderingen van de puberteit uitstellen. Zo krijgen transgender kinderen of jongeren wat meer tijd om erachter te komen of ze echt hun lichaam willen veranderen door hormonen en operaties. Als je transgender bent, voel je je niet (helemaal) thuis bij de sekse waar je mee geboren bent. Lees er hier meer over.

Puistjes

Een puist is een ontstoken, verstopte talgklier. In de puberteit gaat je lichaam meer talg aanmaken. Dat is een wit, vettig spul bedoeld om je huid goed soepel te houden. Als zo'n kliertje (haarzakje, porie) verstopt raakt, dan hoopt het talg zich op. Bovendien kan het gaan ontsteken. Heb je er last van? Koop bij de drogist een crème of lotion tegen puistjes zodat je huid minder vet wordt. Gebruik in elk geval geen gewone zeep. Daar droogt je huid vaak extra van uit. Je huid gaat daardoor juist meer vet aanmaken, waardoor je meer last krijgt van puistjes.    

Q

()

Queer

Sommige jongeren noemen zichzelf queer. Queer betekent dat je niet in een hokje past en dat je hokjes eigenlijk maar beperkend vindt. Bijvoorbeeld: je bent geen jongen én geen meisje. Je bent niet hetero, bi of homoseksueel, maar jezelf. Of je bent mannelijk én vrouwelijk. Queer is een ouderwets Engels woord voor 'vreemd'. Nu gebruiken sommige mensen het woord expres, om aan te geven dat het ze niet uitmaakt dat ze anders zijn.    

R

()

Raphe

De raphe is het lijntje op de huid dat bij veel mannen te zien is op hun balzak en vaak ook aan de onderkant van hun penis. Dit is dus normaal en geen afwijking of soa.    

Relatie

Een relatie betekent dat je van iemand houdt en afgesproken hebt bij elkaar te horen.
 • Ben je nog maar kort bij elkaar, wordt dat vaak verkering genoemd.
 • Ben je langer bij elkaar, dan noem je het een relatie.
Een relatie begint met verliefdheid. Verliefdheid kan overgaan in liefde, in houden van. Als jullie allebei van elkaar houden, heb je veel voor elkaar over: je bent trots op elkaar, je wilt samen verder. Liefde verdwijnt niet zomaar. Af en toe heb je nog wel dat gevoel van verliefdheid, maar niet meer zo heftig als in het begin. Liefde is niet hetzelfde als seks en seks is niet hetzelfde als liefde.

Rimmen

Rimmen is het Engelse woord voor kontlikken. Soms wordt ook het Latijnse 'anilingus' gebruikt De anus is een erg gevoelig plekje waar veel zenuwuiteinden samen komen. Veel mensen vinden het lekker als bij seks ook de anus geprikkeld en gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld met je tong.

Rukken

Een ander woord voor rukken is 'aftrekken'. Bij aftrekken pak je de penis vast en beweeg je de voorhuid over de eikel. Of - als een jongen besneden is - beweeg je je hand over de eikel naar beneden en weer terug. Aftrekken geeft een opwindend gevoel waardoor een jongen kan klaarkomen. Een jongen kan zichzelf aftrekken (zelfbevrediging of masturberen) of door iemand anders worden afgetrokken.

Russisch

De uitdrukking 'neuken op zijn Russisch' wordt vaak gebruikt voor het neuken tussen de borsten.    

S

()

Schaamhaar

Schaamhaar is het haar in je schaamstreek. Het begint meestal aan het begin van je puberteit te groeien. Eerst is het zacht en krullerig, later wordt het steviger en stugger. Het is iets dikker dan je haar op je hoofd.

Schaamheuvel

Schaamheuvel is een ander woord voor venusheuvel. Het is het meest zichtbare deel van de vulva van een meisje. Het steekt wat naar voren en is bedekt met schaamhaar. Onder de huid zit het schaambeen. Op het schaambeen zit vetweefsel waardoor de venusheuvel een beetje zacht aanvoelt. Het is een soort kussentje dat bij het neuken dient als (stoot)kussen.

Schaamlippen

De schaamlippen beschermen de ingang van de vagina. Ieder meisjes heeft twee buitenste schaamlippen en twee binnenste schaamlippen. In de schaamlippen zitten een heleboel klieren. Die zorgen ervoor dat je vagina vochtig wordt als je opgewonden bent. En ander woord voor schaamlippen is 'labia'.

Schaamluis

Schaamluis (ook wel platjes genoemd) zijn kleine luisjes die leven op behaarde delen van je lichaam, uitgezonderd het hoofdhaar. Schaamluis (platjes) wordt overgedragen via seksueel contact, maar soms ook via beddengoed, kleding en badhanddoeken. Schaamluis kun je makkelijk zelf behandelen:
 • Ga naar een apotheek of drogist voor een crème of lotion.
 • Zorg dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt en was / lucht kleding en beddengoed.
   

Scheren (Schaamhaar)

Je twijfelt of je je schaamhaar moet afscheren of gewoon moet laten zitten. Het wel of niet scheren van het schaamhaar is een tijdsverschijnsel, net zoals kleding en andere uiterlijke kenmerken aan 'mode' onderhevig zijn. De één vindt schaamhaar mooi en de ander weer juist lelijk. Het is maar net wat jij of jouw sekspartner het mooiste vindt. Er is natuurlijk niets op tegen om het een keer uit te proberen. Heb je er achteraf spijt van dan is er niets aan de hand. Voor je het weet zijn de haren weer terug.
 • Neem vooraf een warm bad of een douche
 • Gebruik een nieuw schoon scheermesje,
 • Gebruik scheerschuim.
Een alternatief is om het schaamhaar kort houden door het te knippen.  

Schimmelinfectie

Een ander woord voor schimmelinfectie is candida. We rekenen candida niet tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het is namelijk vrij normaal dat je als meisje een schimmel (gist) in de vagina hebt. Dat is in principe geen probleem. Zolang je er niks van merkt, hoef je er ook niet voor behandeld te worden. Door een verstoring van de zuurgraad in de vagina, kan de schimmel ineens gaan groeien en wel problemen veroorzaken. De zuurgraad kan verstoord raken door:
 • het wassen van je vagina met zeep,
 • of als je een tampon te lang inhoudt,
 • of soms door een antibioticakuur.
Heb je last van candida, ga dan naar je huisarts voor onderzoek en behandeling. Eventueel kun je ook terecht bij een Sense spreekuuur.

Scrotum

Scrotum is een ander woord voor balzak. De balzak is het gedeelte van het mannelijk geslachtsdeel dat achter je penis hangt. Het is het zakje waarin je ballen zitten. De ballen moeten een paar graden koeler zijn dan de rest van je lichaam om goed zaad te kunnen maken. Daarom hangen ze in een zakje net buiten je lichaam. Als je in koud water springt, trekken je ballen dichter naar je lichaam toe, omdat ze anders te koud worden.

Seks onder je 25e

Titel van het onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren tussen de 12 en 25 jaar in Nederland.

Seksueel misbruik

Als je gedwongen wordt om seksuele handelingen te ondergaan of te doen, heet dat seksueel misbruik. Seksueel misbruik heeft eigenlijk niets met seks te maken. Het is een seksuele uiting van agressie en macht. Er kan sprake zijn van direct lichamelijk geweld of dreiging daarmee. Het kan ook gebeuren via psychologische druk, zoals intimidatie of chantage. Plegers zijn meestal mannen, maar soms ook vrouwen.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is seksueel getint gedrag dat jij niet wilt. Dit kan een lichamelijke aanraking zijn, maar het kan ook gaan om woorden of vragen op internet. Ernstige vormen zijn aanranding of verkrachting. Vaak gebeurt seksuele intimidatie op het werk, op je stage of op school. Meestal betreft het meisjes, maar ook jongens worden geïntimideerd.

Seksuoloog

Een seksuoloog kan je helpen als je seksuele problemen hebt, zoals pijn bij het vrijen, te vroeg klaarkomen of dat het niet lukt een orgasme te bereiken. Je huisarts, maar ook het Sense spreekuur kan je doorverwijzen als dat nodig is. maar je kunt ook zelf op zoek naar een seksuoloog.

Sense

Sense is de betrouwbare site over seks. Je vindt je heel veel informatie over seks, veilig vrijen en anticonceptie, maar ook over verliefdheid, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Er is ook een Sense infolijn voor vragen per telefoon, e-mail en chat. En er zijn overal in het land ook Sense spreekuren waar jongeren tot 25 jaar gratis terecht kunnen voor een persoonlijk gesprek, advies en - als dat nodig is - onderzoek.

Sense infolijn

De Sense infolijn beantwoordt vragen over over seks, veilig vrijen en anticonceptie, maar ook over verliefdheid, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Je kunt ze bereiken per telefoon, e-mail en chat. Daarnaast zijn er overal in het land Sense spreekuren waar jongeren tot 25 jaar gratis terecht kunnen voor een persoonlijk gesprek, advies en - als dat nodig is - onderzoek.

Sense spreekuur

Overal in het land zijn er Sense spreekuren. Jongeren tot 25 jaar kunnen hier vertrouwelijk terecht voor een persoonlijk gesprek, advies en - als dat nodig is - onderzoek. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Het spreekuur is gratis dus er wordt geen rekening naar je huisadres gestuurd. Er is ook een Sense infolijn waar je terecht kan voor je vragen per telefoon, e-mail en chat.

Seropositief

Seropositief is een ander woord voor hiv-positief. Hiv is de naam van het virus dat aids veroorzaakt. Als uit bloedonderzoek blijkt dat iemand dit virus heeft opgelopen, dan zeggen we dat iemand positief test op hiv. Iemand is dan hiv-postitief (seropositief).

Sexting

Sexting is het versturen van seksuele beelden via mobiele media, zoals een smartphone. Sense heeft in september 2014 jongeren bevraagd op scholieren.com. Bijna een kwart van deze groep gaf aan wel eens een naaktfoto of naaktfilmpje gemaakt te hebben. Van die groep verstuurt verreweg het grootste deel (84%) deze foto's of filmpjes via Whatsapp of Snapchat. Hiervan heeft 18% daarna spijt. De jongeren kregen het verzoek meestal van een onbekende via internet (34%), of van de eigen partner (21%).Bijna 60% heeft wel eens een naaktfoto of filmpje ontvangen. Ongeveer een kwart vond dat vervelend of raar. Een vijfde heeft weleens een naaktfoto- of filmpje van iemand anders doorgestuurd. Hiervan heeft 14% spijt. Meer lezen over hoe je het veilig en leuk houdt met mobiele media? Bekijk Seks en internet.  

Slijmvlies

Slijmvlies is weefsel met slijmproducerende kliercellen. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Dus in alle zachte huidopeningen van je lichaam.    

Sluitspier

De sluitspier is de spier rond de anus.

Smegma

Smegma is talg (witte, vettige huidsmeer) en soms ook wat spermaresten die zich hebben opgehoopt onder de voorhuid bij de eikel. Smegma ontstaat als een jongen zijn piemel niet goed schoonhoudt. Dit kan jeul, irritatie of een infectie veroorzaken. Jongens moeten daarom hun piemel goed wassen met water waarbij de voorhuid naar achteren wordt geschoven.   

Soa

Soa is de afkorting van seksueel overdraagbare aandoening. De tien meest voorkomende soa's zijn: chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B, trichomonas, syfilis, hiv-infectie, schaamluis en schurft. De meeste soa worden opgelopen bij onveilig vrijen. Begin je een nieuwe relatie, gebruik dan condooms zolang je niet zeker weet of één van beiden een soa heeft. Een ouderwets woord voor soa is geslachtsziekte.

Soloseks

Soloseks is met jezelf vrijen. Dat kan op allerlei manieren. Meisjes doen het meestal door te vingeren, jongens door zichzelf af te trekken. Zelfbevrediging is iets natuurlijks en veel mensen vinden het prettig om te doen. Het is beslist niet iets om je schuldig over te voelen. Andere woorden zijn zelfbevrediging of masturberen.

Spaanse kraag

Spaanse kraag is een ander woord voor parafimosis. Dit kan optreden als je voorhuid te nauw is en bij een erectie achter de eikel vast blijft zitten. Het bloed kan dan niet weg uit de eikel en de voorhuid en dat is pijnlijk. Probeer het bloed uit de eikel weg te drukken, leg eventueel ijs op de zwelling, maar lukt het niet om de voorhuid weer over de eikel te trekken, zoek dan hulp bij een arts.  

Speculum

Een speculum is een instrumentje dat vaak gebruikt wordt bij een inwendig onderzoek van de vagina. Bijvoorbeeld als je last hebt van afscheiding, pijn in de onderbuik of tussentijdse bloedingen. Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. Daarom wordt het ook vaak een 'eendenbek' genoemd. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een speculum kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.

Sperma

Sperma is zaad en zaadvocht dat vrijkomt bij een zaadlozing. Het is meestal dikke, kleverige vloeistof afkomstig uit de zaadblaasjes en de prostaat. Sperma is wit of witgeel. De kleur kan van dag tot dag wat verschillen. De zaadcellen zelf zien eruit als een soort kikkervisjes. Ze worden in de teelbal gemaakt en in de bijbal opgeslagen. Bij een zaadlozing komt ongeveer drie milliliter sperma vrij dat tot 350 miljoen zaadcellen bevat. Die zaadcellen zijn zo klein dat één druppel sperma wel honderd miljoen zaadcellen kan bevatten. Die zaadcellen vormen ongeveer tien procent van het sperma. De rest is zaadvocht dat de zaadblaasjes en de prostaat hebben toegevoegd.

Spiraaltje

Een spiraaltje is een voorbehoedmiddel. Er bestaat een hormoonspiraaltje met de merknaam Mirena. En er bestaat ook een spiraaltje van koper.
 • De hormonen in het hormoonspiraaltje zorgen dat je niet zwanger wordt. Het beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap.
 • Het koperspiraaltje is een voorbehoedmiddel één van de weinige soorten anticonceptie waarin geen hormonen zitten. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Het koperspiraaltje beschermt een meisje tien jaar tegen zwangerschap.
Het spiraaltje heeft de vorm van een soort 'ankertje'. Het wordt door een arts in je baarmoeder geplaatst.

Spuiten (jongens)

Als een jongen klaarkomt, komt er sperma via de plasbuis uit zijn penis. Dat noemen we ejaculeren, spuiten of een zaadlozing krijgen. Meestal gebeurt dit in drie of meer stootjes en duurt het een paar seconden. De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Een zaadlozing kun je ook tijdens je slaap krijgen. Dit heet een natte droom.

Spuiten (Meisjes)

Als een meisje opgewonden raakt, wordt de vagina vochtig. Sommige meisjes verliezen extra vocht bij het klaarkomen. Het is geen urine. De hoeveelheid kan flink verschillen van een klein beetje tot echt een straal.

Standjes

Vrijen kan op heel veel verschillende manieren. Dat noemen we standjes.
 • Degene die bovenop zit, kan bijvoorbeeld makkelijker het rimte of tempo aangeven.
 • Bij het ene standje kun je bijvoorbeeld makkelijker de clitoris stimuleren als bij het andere standje.
Bij sommige standjes waarbij de jongen achterlangs de vagina ingaat (bijvoorbeeld op zijn hondjes), kan de penis dieper de vagina in. Als je daarbij met de penis tegen de baarmoedermond stoot, kan dan dat pijn doen. Wees daar dus voorzichtig mee.    

Sterilisatie

Een sterilisatie is een chirugische ingreep ter voorkoming van ongewenste zwangerschappen.
 • Bij de man wordt de zaadleider doorgesneden en afgesloten. De zaadcellen kunnen nu niet meer bij het orgasme naar buiten komen. Ze worden nu door het lichaam zelf na aanmaak weer afgebroken.
 • Bij vrouwen worden door middel van een operatie de eileiders afgesloten. Daardoor kunnen de eicellen niet meer van de eierstok richting de baarmoeder komen. Ook kunnen de zaadcellen van de man niet meer van de baarmoeder naar de eicel.
De ingreep is in principe definitief. Mocht je je later bedenken, dan is een hersteloperatie lang niet altijd succesvol.    

Stop-startmethode

Dit is een methode om meer controle te krijgen over je orgasme.
 • Leer bij masturberen het punt te herkennen dat je bijna gaat klaarkomen.
 • Stop dan en ga pas door met aftrekken als je opwinding is gezakt.
 • Als dit steeds beter lukt, probeer deze methode ook bij het neuken.
Niet alleen kun je zo leren om je orgasme uit te stellen, het kan ook het orgasme intenser maken.    

Strap-on

Een strap-on, ook wel voorbinddildo genoemd, is een dildo die je als meisje/vrouw voor je vulva kunt binden met een riempje. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je partner te neuken. Dat kan handig zijn als je als meisje seks hebt met een meisje. Ook kun je het gebruiken om zelf het gevoel te hebben dat je een penis hebt. Dat kan fijn zijn als je een meisjeslichaam hebt, maar je een jongen voelt (transgender).

Swaffelen

Swaffelen is een term die in 2008 in de media is gekomen, toen een Nederlandse student met zijn penis de Taj Mahal aantikte en daar een filmpje van op youtube zette. Swaffelen gebeurt voor de gein, of om iets of iemand te beledigen.

Syfilis

Syfilis is een soa die door de syfilis- of luesbacterie wordt veroorzaakt. Op de plek waar je geïnfecteerd bent geraakt, ontstaan één of meerdere zweertjes. Bijvoorbeeld op de penis, in de vagina, in de anus of in de mond. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje is soms moeilijk te zien, omdat het in de vagina of in de anus kan zitten. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen twee à drie weken. De ziekte is echter niet weg. Na ekele weken kun je dan de volgende verschijnselen krijgen:
 • vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen,
 • grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging,
 • haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan,
 • oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies,
 • een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.
Andere woorden zijn: sief, harde sjanker en lues.

T

()

Taboe

In sommige gezinnen is er een taboe op seksualiteit. Dat wil zeggen dat er niet veel over gesproken wordt. Bijvoorbeeld omdat men het eng vindt om over seks te praten, of omdat ze dat seks vies vinden of zondig/haram. Sommige mensen zijn bang dat kinderen meteen aan seks gaan beginnen als je erover praat. Maar dat is juist niet zo: kinderen die goed worden voorgelicht beginnen er soms juist later mee, omdat ze niet zelf hoeven uit te vinden wat het is.    

Talgklieren

De talgklieren zijn de kliertjes in haarzakjes en poriën die een vettige substantie afscheiden: talg. Het is bedoeld om je huid soepel en wat vettig te houden. In de puberteit gaat je lijf meer talg produceren. De talgkliertjes zijn dan vaak goed zichtbaar. De kleine witte bultjes op de ballen, penis, eikel, voorhuid of schaamlippen, zijn dus normaal. Als een talgkliertje verstopt raakt, kan het gaan ontsteken. Dan ontstaat er een puistje.      

Tampon

Als een meisje ongesteld is, verliest ze bloed. Ze kan dan tampons of maandverband gebruiken.
 • Een tampon wordt in de vagina gedaan. De tampon vangt dus het bloed op voor het uit de vagina komt.
 • Maandverband plak je in je onderbroek. Op die manier wordt het bloed (bij de opening van de vagina) opgevangen.
Er zijn verschillende soorten en maten tampons. De grootte van een tampon heeft niets met de grootte van je vagina te maken, maar met de hoeveelheid bloed dat je verliest. Tampons en maandverband moet je regelmatig vervangen, minstens een paar keer per dag.

Tamponziekte

Tamponziekte wordt ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd. Deze zeldzame ziekte ontstaat door het te lang inhouden van een tampon. De tampon absorbeert het vaginale vocht. Draag je de tampon te lang, dan is dit vocht een broedplaats voor de stafylokok-bacterie. Deze bacterie geeft een gif af die kan leiden heftige lichamelijke reactie. Een soort shock-toestand met onder andere hoge koorts, diarree en huiduitslag.    

Teelballen

Teelballen is een andere naam voor 'ballen', 'zaadballen' of 'testikels'. Ze bevinden zich in de balzak. Mannelijke geslachtsdelen In de ballen wordt het hormoon testosteron aangemaakt. Ook worden er in de ballen iedere dag tientallen miljoenen zaadcellen geproduceerd. Deze zaadproductie komt bij jongens aan het begin van de puberteit op gang.

Tepel

Tepels komen in alle vormen, kleuren en maten. Bij de één zijn ze stevig, bij de ander juist zacht. Bij de één zijn ze donker, bij de ander juist licht. Soms zijn ze klein, soms ook zo groot als een schoteltje.
 • Als meisjes opgewonden raken, worden de tepels vaak hard en gevoelig.
 • Ook bij jongens zijn de tepels vaak erg gevoelig en opwindend om bij de seks te betrekken.
Bij meisjes vormt de tepel de toegang tot de melklieren. Na een bevalling kan ze borstvoeding geven.

Terugtrekken

Met terugtrekken wordt 'coïtus interruptus' of 'voor het zingen de kerk uit' bedoeld. Dat is een voorbehoedmethode waarbij de penis voor de zaadlozing wordt teruggetrokken. Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar omdat het terugtrekken meestal te laat gebeurt. Ook verliest de jongen vaak al voorvocht voordat hij een zaadlozing krijgt. In dit voorvocht kunnen zaadcellen zitten. Daardoor kan een meisje zwanger kan raken. Wil je echt niet zwanger worden, kun je beter kiezen voor een anticonceptiemiddel zoals de pil, het spiraaltje, de anticonceptiering en/of het condoom.

Testen

Je kunt je op soa laten testen als je:
 • Je onveilig hebt gevreeën,
 • Het condoom is gescheurd of afgegleden tijdens het vrijen,
 • Je bent gewaarschuwd door een ex-partner die een soa heeft
 • Je klachten hebt,
 • Je een vaste relatie hebt en jullie zonder condoom willen vrijen.
Je kunt een soa-onderzoek doen bij je huisarts. Dan valt het onderzoek onder de basisverzkering. Ben je boven de achttien jaar, denk dan wel aan het eigen risico. Onderzoek via Sense (GGD soa-centrum) is gratis voor jongeren tot 25 jaar.
 • Jongeren tot 15 jaar kunnen bij Sense getest worden op chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Mocht je chlamydia blijken te hebben, dan wordt er ook op andere soa getest.
 • Heb je klachten of heb je meer risico gelopen, kan het zijn dat er direct op meer soa getest wordt.
Een soa-test gaat via bloedonderzoek, urineonderzoek en lichamelijk onderzoek (uitstrijkje).

Testikels

Testikels is een andere naam voor de ballen. Die bevinden zich in de balzak. Mannelijke geslachtsdelen In de ballen wordt het hormoon testosteron aangemaakt. Ook worden er in de ballen iedere dag tientallen miljoenen zaadcellen geproduceerd. Deze zaadproductie komt bij jongen aan het begin van de puberteit op gang.

Testosteron

Testosteron is het mannelijke hormoon. Het is verantwoordelijk voor de vorming van mannelijke lichamelijke eigenschappen:
 • baardgroei,
 • stemdaling in de puberteit,
 • aanmaak van zaadcellen,
 • groei van spieren,
 • ontwikkling van de geslachtsorganen.
Testosteron stimuleert ook je verlangen naar seks. Het komt ook voor in het lichaam van meisjes en vrouwen, maar in mindere mate als bij jongens en mannen.

Tongen

Tongen is een ander woord voor tongzoenen. Dat is een zoen waarbij je je tong gebruikt. Er zijn verschillende manieren. Je kunt met je tong in de mond van de ander gaan. Maar je kunt ook allebei tegelijk je tong gebruiken. En dan? Laat de tongen lekker om elkaar heen glijden. De mond is een erg gevoelig plekje. Veel mensen vinden tongzoenen opwindend.

Tongzoenen

Een tongzoen is een zoen waarbij je je tong gebruikt. Er zijn verschillende manieren. Je kunt met je tong in de mond van de ander gaan. Maar je kunt ook allebei tegelijk je tong gebruiken. En dan? Laat de tongen lekker om elkaar heen glijden. De mond is een erg gevoelig plekje. Veel mensen vinden tongzoenen opwindend. Een ander woord voor tongzoenen is tongen.

Toompje

Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Dit is heel gevoelig, er zitten namelijk veel zenuwuiteinden in. Frenulum Corona Toompje Als het toompje te kort is, kan het lastig zijn om de voorhuid goed terug te trekken. Ga dan naar de huisarts om dat te laten verhelpen. Met een kleine operatie kan het toompje iets verlengd worden. Een ander woord voor toompje is 'frenulum'.

Top

Als twee jongens anale seks met elkaar hebben, gebruiken ze soms de woorden 'top', 'bottom' en 'versatile'. Top betekent dat je de ander anaal neukt: jij gaat bij hem naar binnen. Bottom betekent dat je door de ander anaal geneukt wordt: hij gaat bij jou naar binnen. Versatile is Engels voor 'veelzijdig' en betekent dat je het allebei leuk vindt: top zijn én bottom zijn.

Torsie

Torsie betekent dat één van je ballen gedraaid raakt. Dat doet erg pijn. Soms word je er ook misselijk van. De bloedtoevoer naar de bal raakt dan afgeklemd. Dat kan tot gevolg hebben voor je vruchtbaarheid. Ga bij een torsie zo snel mogelijk naar de eerste hulp van het ziekenhuis.

Toxic Shock Syndrome

Toxic Shock Syndrome (TSS) is een andee naam voor tamponziekte. Deze zeldzame ziekte ontstaat door het te lang inhouden van een tampon. De tampon absorbeert het vaginale vocht. Draag je de tampon te lang, dan is dit vocht een broedplaats voor de stafylokok-bacterie. Deze bacterie geeft een gif af die kan leiden heftige lichamelijke reactie. Een soort shock-toestand met onder andere hoge koorts, diarree en huiduitslag.    

Transgender

Een transgender is iemand die zich niet thuis voelt bij de sekse waarmee hij/zij is geboren. Dan voelt een meisje zich jongen. Of een jongen voelt zich meisje. Of iemand voelt zich jongen én meisje of juist iets er tussenin. Dat heet ook wel 'genderdysforie', letterlijk: onvrede met je geslacht. Sommige transgenders nemen hormonen en laten zich opereren, zodat hun lichaam overeenkomt met hoe ze zich voelen, maar dat gebeurt niet altijd. Meer erover lees je hier.

Transitie

Transitie is een woord dat gebruikt wordt wanneer iemand die transgender is, gaat leven als de jongen, het meisje of de 'ander' die hij/zij zich voelt. Dat kan op allerlei manieren: sociaal, lichamelijk, medisch, juridisch, enz. Lees er hier meer over.

Transjongen

Een transjongen is geboren als meisje, maar voelt zich jongen. Misschien leeft hij ook al als jongen. Transjongens nemen soms hormonen en laten zich opereren, maar dat gebeurt niet altijd. Een ander woord voor mensen die zich niet thuis voelen bij de sekse waarmee ze zijn geboren, is transgender. Meer erover lees je hier.

Transmeisje

Een transmeisje is geboren als jongen, maar voelt zich meisje. Misschien leeft ze ook al als meisje. Transmeisjes nemen soms hormonen en laten zich opereren, maar dat gebeurt niet altijd. Een ander woord voor mensen die zich niet thuis voelen bij de sekse waarmee ze zijn geboren, is transgender. Meer erover lees je hier.

Transseksueel

Bij transseksualiteit is iemand in het verkeerde lichaam geboren. Een transseksueel meisje is dus iemand die als jongen is geboren, maar zich eigenlijk een meisje voelt, Een transseksuele jongen is iemand die als meisje is geboren, maar zich eigenlijk een jongen voelt. Transseksuele mensen kunnen lichamelijk van sekse veranderen door middel van hormonen en geslachtsveranderende operaties. Meer erover lees je hier.

Travestiet

Als je travestiet bent, kleed je je af en toe als de andere sekse. Je bent bijvoorbeeld jongen, maar kleed je soms als meisje. Een ander woord hiervoor is crossdresser. Veel travestieten zijn transgender: ze voelen zich niet (helemaal) thuis in de sekse waar ze mee geboren zijn. Lees er hier meer over.

Trichomonas

Trichomonas is een soa. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Je kunt lange tijd een trichomonas-infectie hebben zonder klachten. Deze soa is niet ernstig.

U

()

Uitstrijkje

Het maken van een uitstrijkje is één van de manieren waarop een meisje op soa's kan worden onderzocht. Bij een uitstrijkje wordt een beetje vocht van het slijmvlies van de baarmoedermond gehaald. En ook uit de urinebuis. Sommige testplaatsen maken gebruik van een uitstrijkje dat een meisje zelf kan doen op het testtoilet van het laboratorium. Dan gaat het om een uitstrijkje uit de vaginawand. Het uitstrijkje doet geen pijn. Dit is een ander uitstrijkje dan het uitstrijkje op baarmoederhalskanker.

Urethra

Urethra is een ander woord voor plasbuis of urinebuis. Deze buis verbindt de blaas met de buitenkant van het lichaam. Bij jongens komen plas en sperma uit hetzelfde gaatje. Het sperma gaat dus ook door de urinebuis. Een meisje heeft een apart gaatje waar alleen de plas uitkomt. Het zit tussen de vagina en clitoris in.

Urinebuis

De urinebuis (plasbuis) verbindt de blaas met de buitenkant van het lichaam. Bij jongens komen plas en sperma uit hetzelfde gaatje. Het sperma gaat dus ook door de urinebuis. Een meisje heeft een apart gaatje waar alleen de plas uitkomt. Het zit tussen de vagina en clitoris in. De urinebuis (plasbuis) wordt ook wel urethra genoemd.

Uterus

Uterus is een andere naam voor baarmoeder De baarmoeder vormt samen met de eierstokken, de eileiders en de vagina de inwendige geslachtsorganen van een meisje. Inwendige geslachtsorganen De baarmoeder bevindt zich in de onderbuik en is ongeveer 7 tot 10 cm lang, maar kan bij zwangerschap een stuk groter worden. Als een eicel van de vrouw bevrucht is door een zaadcel van de man, dan groeit deze in de baarmoeder uit tot een baby. Negen maanden later wordt de baby via de vagina geboren.

V

()

Vaccin

Stof die bij mensen ingespoten wordt om ze immuun (onvatbaar) voor een bepaalde ziekte te maken. Er wordt bijvoorbeeld al jaren onderzoek gedaan naar hiv/aids om een vaccin tegen deze ziekte te vinden.
 • Er is een vaccin tegen hepatitis B.
 • Er zijn ook vaccins tegen een aantal varianten van het humaan papillomavirus (hpv) dat soms baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Vagina

De vagina is de toegangsweg naar de baarmoeder. Het is een elastische buis, bekleed met slijmvlies. Normaal gesproken is die buis vrij nauw. Maar je vagina is heel rekbaar en soepel. Als je opgewonden bent, wordt je vagina vochtig. Zo kan er vrij makkelijk een penis of bijvoorbeeld vingers naar binnen. Als je zwanger bent, kan er zelfs een baby doorheen. Andere woorden zijn: kut, doos, poes, flamoes, spleetje, yoni of kutje. Tip: gebruik het woord dat jij het prettigst vindt.

Vaginaal vocht

Vaginaal vocht is vocht dat de vagina produceert als een meisje opgewonden raakt. Het dient om de vagina tijdens het vrijen soepeler en gemakkelijker te maken zodat de penis er gemakkelijker in kan. Neem dus voor het neuken genoeg tijd om nat te worden. Zo voorkom je dat het neuken pijn doet.

Vaginale geslachtsgemeenschap

Vaginale geslachtsgemeenschap wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina gaat. En dat het meisje de penis in haar vagina binnenlaat. Andere woorden voor vaginale geslachtsgemeenschap zijn: neuken, met elkaar naar bed gaan,'het' doen of seksen.

Vaginisme

Er is sprake van een vaginistische reactie als een meisje de spieren rond haar vagina onwillekeurig zo sterk aanspant dat er niets in de vagina kan: geen vinger, tampon of penis. Veel meisjes hebben wel eens een vaginistische reactie, bijvoorbeeld bij de eerste keer neuken. Pijn bij het neuken hoort niet en is op te lossen. Alleen kom je er vaak zelf niet goed vanaf. Heb jij er last van? Stop dan met neuken en vrij op andere manieren die geen pijn doen én ga naar de huisarts of Sense voor advies. Chat, mail of bel met de Sense Infolijn of bezoek een Sense spreekuur bij jou in de buurt.

Veilig vrijen

Veilig vrijen is ervoor zorgen dat je geen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) oploopt en dat je een zwangerschap voorkomt. Dit is veilig
 • Strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, jezelf vingeren of aftrekken of elkaar met de hand bevredigen.
 • Neuken met een goedgekeurd condoom.
 • Kontneuken met een condoom met extra veel glijmiddel.
 • Neuken als je de pil of een ander anticonceptiemiddel gebruikt.
 • Vrijen zonder dat er sperma of (menstruatie)bloed in je mond komt.

Venusheuvel

De venusheuvel het meest zichtbare deel van de vulva van een meisje. Het steekt wat naar voren en is bedekt met schaamhaar. Onder de huid zit het schaambeen. Op het schaambeen zit vetweefsel waardoor de venusheuvel een beetje zacht aanvoelt. Het is een soort kussentje dat bij het neuken dient als (stoot)kussen. Een ander woord voor venusheuvel is schaamheuvel.

Verkering

Een relatie betekent dat je van iemand houdt en afgesproken hebt bij elkaar te horen.
 • Ben je nog maar kort bij elkaar, wordt dat vaak verkering genoemd.
 • Ben je langer bij elkaar, dan noem je het een relatie.
Een relatie begint met verliefdheid. Verliefdheid kan overgaan in liefde, in houden van. Als jullie allebei van elkaar houden, heb je veel voor elkaar over: je bent trots op elkaar, je wilt samen verder. Liefde verdwijnt niet zomaar. Af en toe heb je nog wel dat gevoel van verliefdheid, maar niet meer zo heftig als in het begin. Liefde is niet hetzelfde als seks en seks is niet hetzelfde als liefde.

Verliefd

Als je verliefd bent denk je de hele dag aan die persoon. Logisch, je vindt alles wat hij of zij doet geweldig. Van verliefdheid kun je heel vrolijk zijn. Maar ook heel zenuwachtig. Je krijgt een lekker kriebelgevoel in je lijf als je die persoon ziet. Of je krijgt juist pijn in je buik. Je weet niet wat je zeggen moet. Of je zegt juist heel veel om indruk te maken. Herkenbaar? Dan ben jij waarschijnlijk verliefd!

Versatile

Als twee jongens anale seks met elkaar hebben, gebruiken ze soms de woorden 'top', 'bottom' en 'versatile'. Top betekent dat je de ander anaal neukt: jij gaat bij hem naar binnen. Bottom betekent dat je door de ander anaal geneukt wordt: hij gaat bij jou naar binnen. Versatile is Engels voor 'veelzijdig' en betekent dat je het allebei leuk vindt: top zijn én bottom zijn.

Versieren

Versieren betekent dat je met iemand aan het flirten bent met de bedoeling om te zoenen, te vrijen, een relatie te beginnen. Versieren gebeurt vaak met lichaamstaal zoals:  
 • oogcontact
 • extra veel glimlachen.
  Maar ook door:  
 • leuke opmerkingen,
 • complimenten,
 • enthousiast interesse tonen in alles waar die leuke jongen of dat mooie meisje mee bezig is.
 

Vibrator

Een vibrator is een seksspeeltje. Het is een elektrisch apparaat dat trilt als je hem aanzet. Mensen gebruiken een vibrator om de geslachtsdelen te stimuleren. Vibrators zijn er in alle soorten en maten. Meisjes gebruiken een vibrator om hun clitoris te stimuleren. Dat kan van buitenaf of via de vagina. Jongens kunnen een vibrator gebruiken om de eikel, balzak, prostaat of anus te stimuleren. Een vibrator trilt, een dildo niet.

Vingeren

Vingeren is het aanraken van de clitoris en het gebied eromheen: de schaamlippen en de ingang van de vagina. Als een meisje dit bij zichzelf doet, heet het masturberen. Vingeren geeft een opwindend gevoel waardoor een meisje kan klaarkomen.

Virussen

Virussen zijn zo klein, dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Ze bestaan uit erfelijk materiaal (DNA, RNA). Sommige virussen hebben de mens als gastheer nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Als je een virus hebt opgelopen, dan noemen we dat een virusinfectie of een virale infectie. Hoewel deze virussen de mens nodig hebben om zelf te overleven, kun je van een virusinfectie ziek worden. Een aantal virussen wordt via seks van de ene op de andere mens overgedragen. Dat zijn het dus seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Bijvoorbeeld hepatitis B (leverontsteking), herpes (koortslip, koortsblaasjes) of hiv (aids).  

Voor het zingen de kerk uit

'Voor het zingen de kerk uit' is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt voor coïtus interruptus. Dat is een voorbehoedmethode waarbij de penis voor de zaadlozing wordt teruggetrokken. Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar omdat het terugtrekken meestal te laat gebeurt. Ook verliest de jongen vaak al voorvocht voordat hij een zaadlozing krijgt. In dit voorvocht zitten spermacellen waardoor een meisje dus zwanger kan raken. Wil je echt niet zwanger worden, kun je beter kiezen voor een anticonceptiemiddel zoals de pil, het spiraaltje, de anticonceptiering en/of het condoom

Voorbehoedmiddelen

Voorbehoedmiddelen worden ook wel anticonceptiemiddelen genoemd. Anticonceptie is het tegengaan ('anti') van de bevruchting ('conceptie'). Met anticonceptie zorg je dat een meisje niet zwanger wordt. Er zijn verschillende middelen en methoden om bevruchting te voorkomen. De betrouwbaarheid kan enorm verschillen. De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel, maar er zijn ook andere anticonceptiemiddelen, zoals:
 • het hormoonspiraaltje,
 • het koperspiraaltje,
 • anticonceptiering (NuvaRing),
 • anticonceptiestaafje (Implanon),
 • anticonceptiepleister,
 • het condoom (beschermt ook tegen soa).
Er zijn ook methodes als terugtrekken voor het klaarkomen (niet zo betrouwbaar) of alleen vrijen op dagen dat de vrouw niet in de vruchtbare periode zit (ook niet zo betrouwbaar).

Voorbinddildo

Een voorbinddildo, ook wel strap-on genoemd, is een seksspeeltje. Het is een dildo die je als meisje/vrouw voor je vulva kunt binden met een riempje. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je partner te neuken. Dat kan handig zijn als je als meisje seks hebt met een meisje. Ook kun je het gebruiken om zelf het gevoel te hebben dat je een penis hebt. Dat kan fijn zijn als je een meisjeslichaam hebt, maar je een jongen voelt (transgender).

Voorhof

De voorhof is de ruimte tussen de twee binnenste schaamlippen van een meisje. De voorhof bestaat uit:
 • De clitoris.
 • De opening van de urinebuis.
 • De opening van de vagina.
De voorhof behoort tot de uitwendige geslachtsorganen van een meisje.

Voorhuid

De voorhuid beschermt de eikel. Krijg je een stijve, dan trekt de voorhuid terug over de eikel. Heb je een wat langere voorhuid, dan blijft de eikel (voor een deel) bedekt. Dat is dat geen probleem. Heb je een heel anuwe voorhuid die niet goed onder de eikel terug getrokken kan worden, is dat wel een probleem. Dat kan pijn doen bij het vrijen.

Voorspel

Met voorspel wordt alles bedoeld dat bij het vrijen vooraf gaat aan het neuken; zoenen, strelen, likken, vingeren, aftrekken, etc. Het is een wat ouderwetse term die suggereert dat het bij seks eigenlijk alleen om het neuken te doen is. Als je gaat neuken is het voorspel wel belangrijk. Als een meisje goed opgewonden raakt, wordt de vagina vochtiger en gaat het neuken makkelijker.  

Voortijdige zaadlozing

Met voortijdige zaadlozing wordt bedoeld dat je klaarkomt voordat je dat wilt. Bijvoorbeeld als je bij het neuken binnen een paar stoten een orgasme hebt.      

Voorvocht

Voorvocht is het vocht dat uit de penis van een jongen komt voor het orgasme. In het voorvocht kunnen al spermacellen zitten waardoor een meisje zwanger kan worden.

Vreemdgaan

Vreemdgaan of overspel betekent dat je binnen je relatie je partner niet trouw bent. Je hebt naast je relatie met je vaste partner nog seksuele contacten of relaties met anderen (zonder dat je partner dat weet).

Vrijen

Vrijen kan van alles zijn: friemelen, kietelen, kussen, door haren woelen, samen douchen, op elkaar liggen, wrijven, knuffelen, likken, geslachtsgemeenschap, tongzoenen, vingeren, stoeien, samen slapen, elkaar masturberen, naakt tegen de ander aanliggen, samen klaarkomen zonder geslachtgemeenschap te hebben, zoenen, met je lippen of met je tong, kort of lang, strelen, praten en lachen, lieve woordjes zeggen. Vrijen kan heel zacht en teder zijn of juist wild en hartstochtelijk. Soms gaat vrijen vanzelf en wil je allebei hetzelfde, maar soms is dat niet zo. Dan kunnen er vervelende misverstanden en situaties ontstaan. Je weet zelf wat je wilt en wat je grenzen zijn. Vertel die aan elkaar.

Vulva

De vulva is het buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan. De vulva bestaat uit de:
 • schaamlippen
 • clitoris
 • uitgang van de urinebuis
 • ingang van de vagina.
De vulva wordt ook wel vagina, kut, poes of spleetje genoemd.

W

()

Webcamseks

Webcamseks is strippen of masturberen voor de webcam. Dat doe je om jezelf en degene die naar je kijkt seksueel op te winden. Let op: doe dit alleen als je het zelf wilt! Als je twijfelt, wacht dan liever tot je zeker weet dat je er geen spijt van krijgt. Er zitten namelijk nogal wat risico's aan online seks.

Windowfase

De windowfase is de tijd tussen een seksueel contact en dat je door middel van een test kunt uitsluiten dat je een soa hebt opgelopen.
 • De soa chlamydia en gonorroe kun je testen vanaf twee weken. Dan heb je een betrouwbare uitslag.
 • Voor hiv, hepatitis B en syfilis staat drie maanden.
 • Voor de soa genitale wratten en herpes bestaat geen windowfase. Deze soa kun je alleen aantonen als je echt ook klachten hebt gekregen in de vorm van wratjes of koortsblaasjes.
Heb je risico gelopen, houdt dan deze tijden aan voordat je gaat testen. Anders is je uitslag niet betrouwbaar. Maar mocht je klachten krijgen die op een soa wijzen, zoek dan eerder contact met een huisarts of soa-spreekuur. Soms kan er dan al eerder onderzoek gedaan worden.

Witte vloed

Witte vloed betekent afscheiding. Veel meisjes hebben afscheiding. Het gaat om witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Dit begint voor het eerst in de puberteit, meestal vlak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig. Afscheiding is heel normaal als het niet jeukt, stinkt of een ongewone kleur heeft. Een ander woord voor deze normale afscheiding is leukorrhea. Tips:
 • Doe elke dag schoon katoenen ondergoed aan,
 • was je vagina alleen met lauw water, geen zeep.
Is je afscheiding anders dan normaal? Heb je jeuk of pijn? Ga naar de dokter. Dit kan duiden op een soa, een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.

Wratten

Genitale wratten zijn een soa veroorzaakt door het humaan papillomavirus (hpv). Genitale wratten zitten in, op of rondom de geslachtsdelen en anus. Ze zijn meestal goed te behandelen met een aanstipvloeistof die je op recept van een huisarts bij de apotheek kunt halen. Deze behandeling verwijdert de wratjes. Het virus zelf blijft wel in het lichaam achter. Het is aan je eigen afweersysteem om dat virus goed onder controle te krijgen. Dat kan soms even duren. Soms komen de wratjes nog een paar keer terug. Heb je last van wratjes in de schaamstreek, ga dan naar de huisarts of maak een afspraak bij een spreekuur van de GGD / Sense.

Z

()

Zaadcellen

De zaadcellen zitten in het sperma. Deze bevatten het erfelijk martiaal van de man. Iedere dag maakt een man tientallen miljoenen zaadcellen aan, maar er is er maar eentje nodig om de eicel van de vrouw te bevruchten. Buiten het lichaam gaan de zaadcellen in het sperma snel dood, maar binnen in het lichaam van een vrouw kunnen ze meerdere dagen actief blijven.

Zaadlozing

Als een jongen klaarkomt, komt er sperma via de plasbuis uit zijn penis. Dat noemen we ejaculeren, spuiten of een zaadlozing krijgen. Meestal gebeurt dit in drie of meer stootjes en duurt het een paar seconden. De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Een zaadlozing kun je ook tijdens je slaap krijgen. Dit heet een natte droom.

Zelfbevrediging

Zelfbevrediging is een ander woord voor met jezelf vrijen. Dat kan op allerlei manieren. Meisjes doen het meestal door te vingeren, jongens door zichzelf af te trekken. Zelfbevrediging is iets natuurlijks en veel mensen vinden het prettig om te doen. Het is beslist niet iets om je schuldig over te voelen. Andere woorden zijn masturberen of soloseks.

Zoenen

Zoenen doe je met je lippen. Mensen kussen elkaar vaak ter begroeting: op de wangen of op de mond. Zoenen is vaak ook het eerste dat je doet als je verliefd bent: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Vaak gaat het dan over in tongzoenen: een vorm van zoenen waarbij je elkaar met geopende mond kust, zodat je met je tong in de mond van de ander gaat.

Zwangerschap

Een zwangerschap begint met een bevruchting: het binnendringen van een eicel door een zaadcel. De bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Zodra de eicel zich in de baarmoederwand nestelt, is een meisje zwanger. De eerste acht weken spreek je van een embryo: dit is het vroegste stadium van een baby. Het embryo groeit daarna uit tot een foetus. De zwangerschap duurt ongeveer 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Zwangerschapshormoon (hCG)

HCG staat voor 'humaan choriongonadotrofine' en is het zwangerschapshormoon. Het wordt tijdens een zwangerschap door de placenta gemaakt. In de urine van de vrouw is dit hormoon meestal één tot twee weken na de bevruchting aantoonbaar. Een zwangerschapstest is gebaseerd op het aantonen van dit hormoon. Deze test is betrouwbaar vanaf de eerste dag je menstruatie uit is gebleven.

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je testen of je zwanger bent. De meeste zijn erg eenvoudig. Je kunt ze thuis doen. Ze zijn betrouwbaar vanaf de eerste dag waarop je ongesteld had moeten worden.
 • Je kunt ze kopen bij de drogist en de apotheek. 
 • Je kunt er ook voor terecht bij de huisarts of bij een spreekuur van Sense.

Zwellichamen

Je Penis bestaat voor een groot deel uit zwellichamen. Als je seksueel opgewonden raakt, vullen deze zwellichamen zich met bloed. Hierdoor wordt je penis hard, (meestal) groter en hij gaat overeind staan.